Росія незаконно переміщує заручників на Херсонщині

Дата: 21 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

До організацій коаліції “Україна. П’ята ранку” надходить інформація про те, що російські військові переміщують цивільних заручників та військовополонених, утримуваних Росією в Херсонській області, з місць їхнього утримання в невідомому напрямку. 

Правозахисники вимагають від українських та міжнародних інституцій, дипломатичних представництв та місій взяти цей процес на особливий контроль.

Про це йдеться у заяві, опублікованій на сайті Центру прав людини ZMINA. 

Ілюстраційне зображення

Правозахисникам відомо про сотні осіб, яких утримували у різних місцях Херсонської області. Станом на 20 жовтня є інформація про переміщення ув’язнених у невідомому напрямку з:

  • Херсонського слідчого ізолятора в м. Херсон (адреса: вул. Перекопська, буд. 10);
  • Державної установи “Північна виправна колонія (№90)” (адреса: м. Херсон, вул. Некрасова, буд. 234); 
  • будівлі ІТТ №1 ГУНП в Херсонській області (адреса: м. Херсон, вул. Теплоенергетиків, буд. 3).  

Окупанти кажуть, що переміщення є частиною оголошеної ними “евакуації”, проте істинні причини цих дій наразі членам коаліції невідомі.

“Окупаційна влада не надає жодної інформації про нові місця ув’язнення рідним утримуваних осіб”, – кажуть правозахисники. 

Зараз отримувати інформацію щодо заручників надзвичайно важко, а після переміщення, як побоюються правозахисники, вони можуть втратити й цю можливість. 

“Більшість утримуваних мають серйозні ушкодження та проблеми зі здоров’ям після жорстоких катувань і тривалого перебування у непристосованих приміщеннях та нелюдських умовах. Для багатьох транспортування без належного медичного супроводу може спричинити додаткові страждання або й взагалі призвести до летальних наслідків”, – говорять вони. 

Не тільки переміщення, але й утримання цивільних заручників є грубим порушенням міжнародного права. 

Нагадаємо, що Херсонщина, за підрахунками правозахисників Центру прав людини ZMINA та Медійної ініціативи за права людини, є одним з окупованих регіонів, де викрадають людей найчастіше. 

Нещодавно під Херсоном зник художник Вʼячеслав Машницький.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter