Грузія впустила колишніх ув’язнених з Херсона, яких росіяни викрали та видворили за межі РФ

Дата: 28 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Грузинські прикордонники пропустили до країни групу українських чоловіків, які провели 10 днів у буферній зоні, відмовляючись повертатися до РФ. 

Про це розповіла правозахисна організація UnMode.

Фото: UnMode

П’ятеро із шести чоловіків були в’язнями, які відбували покарання на Херсонщині, коли її окупували росіяни. Коли останні тікали з Херсона торік, то викрали чимало ув’язнених. 

Викрадених у такий спосіб після закінчення термінів уже в Росії відправляють до судів, де визнають порушниками міграційного законодавства РФ, і вони оселяються в центрах для тимчасового утримання іноземців. Там українці можуть перебувати місяцями та домагатися конвоювання до кордону. 

Шостим чоловіком із групи став українець, який поїхав до Росії, щоб провідати сестру. Його затримали після прильоту, тричі призначали по 15 діб адміністративного арешту, а потім відправили до міграційної в’язниці. 

Чоловіки провели 10 днів у буферній зоні на кордоні РФ та Грузії просто неба, втім інколи їм дозволяли зайти до холу грузинської митниці. Також за цей час одного з чоловіків намагалися викрасти російські силовики, переодягнені в цивільне. 

“Прикордонні служби не надали додаткових умов чи пояснень (щодо того, чому пропустили чоловіків. – Ред.)… Ми забираємо хлопців до безпечного місця: після більш ніж тижня, проведеного просто неба в буферній зоні між двома кордонами, вони потребують гарячого душу та їжі”, – розповіли правозахисники. 

Нагадаємо, що тих українських в’язнів, які опинились у Росії, катують, а винятків російські тюремники не роблять навіть щодо тяжкохворих.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter