У парламенті вимагають припинити переслідування підозрюваних у справі Шеремета

Дата: 22 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови “Про невідкладні заходи для припинення практики політично вмотивованих переслідувань громадян України”, автори якої просять припинити переслідування волонтерів, ветеранів та громадських активістів, зокрема фігурантів справи про вбивство журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугарь.

Текст постанови опублікували на сайті парламенту. 

Фото: з відкритих джерел

Авторами документа є парламентарі від фракції “Європейська солідарність” і депутатської групи “Партія “За майбутнє”, зокрема колишній президент України Петро Порошенко та нардепка Ірина Геращенко.

“Досі через нічим не підтверджені публічні звинувачення з боку керівництва держави на чолі з президентом України Володимиром Зеленським сім місяців у камері СІЗО провела дитячий хірург Юлія Кузьменко, продовжує перебувати в ув’язненні відомий музикант і волонтер Андрій Антоненко, понад пів року перебуває під цілодобовим домашнім арештом ветеран війни, військовий медик Яна Дугарь. Тривають політично вмотивовані переслідування ветеранів війни з Російською Федерацією Марусі Звіробій, Олександра Погребиського, опозиційної народної депутатки України Софії Федини і Наприкінці листопада 2019 року слідчі Державного бюро розслідувань провели обшук у волонтерки та доброволиці Марусі Звіробій, яку разом з Фединою звинувачують у погрозі президенту Зеленському через їхню трансляцію в ютубі., інших ветеранів, волонтерів, активістів боротьби з російською гібридною агресією в її різних проявах”, – наголошують вони.

У зв’язку з цим парламент просять визнати дії президента, уряду та інших органів виконавчої влади недостатніми у сфері захисту прав і свобод людини від протиправних зазіхань. Правоохоронців закликали дотримуватися законності, політичної нейтральності та позапартійності у своїй діяльності, негайно припинити практику політично вмотивованих переслідувань, вжити заходів для звільнення з-під варти. 

Автори подання пропонують Мін’юсту розробити законопроєкти, які б посилили кримінальну відповідальність за свідомо неправдиві повідомлення про злочин, а також за зловживання службовим становищем та дії, спрямовані на фабрикування проваджень. Вплинути на ситуацію просять і Уповноважену Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову.

Нагадаємо, один з керівників “Української правди” Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль. 

У вбивстві журналіста українські правоохоронці підозрюють лікарку Юлію Кузьменко, музиканта Андрія Антоненка та військову медсестру Яну Дугарь. Однак усі підозрювані заперечують причетність до злочину. Так, захист Антоненка стверджує, що він вищий за вбивцю. Адвокати Дугарь наполягають, що вона має алібі, підтверджене документами й свідками, а експертиза, на якій ґрунтується підозра, неповна і необ’єктивна. Кузьменко також розкритикувала експертизу.

Нещодавно колишній білоруський спецпризначенець Ігор Макар розповсюдив записи розмов своїх колишніх колег, де обговорюють ймовірні варіанти вбивства Шеремета. Експертиза підтвердила справжність запису, однак українські правоохоронці вже встигли заявити, що нові факти не вплинуть на долю підозрюваних, а тому на початку лютого суд учергове продовжив запобіжні заходи всім фігурантам. 

Фотографія обкладинки: Офіс президента 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter