Комітет з прав людини викликає “на килим” Малюську через платні камери в СІЗО

Дата: 09 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Голова парламентського Комітету з прав людини Дмитро Лубінець під час засідання 3 червня висловив невдоволення роботою міністра юстиції Дениса Малюськи. 

Як передає кореспондент видання ZMINA, комітет планує знову викликати міністра, щоб він прозвітував про роботу низки напрямів. 

“Ми неодноразово порушували питання про діяльність міністра юстиції. На наступне засідання, якщо буде підтримка членів комітету, ми знову його викличемо, підготуємо до нього запитання про профільні напрями його діяльності, зокрема щодо пенітенціарної служби. Ми хочемо почути коментар щодо створення платних камер у СІЗО, яке фактично запроваджує дискримінацію громадян України за фінансовими можливостями. Це неприйнятно, коли той, у кого є гроші, перебуває в кращих умовах”, – сказав голова комітету. 

Водночас Дмитро Лубінець висловив невдоволення тим, як міністерство реагує на листи комітету. 

Голова попросив членів комітету підготувати питання для міністра. 

“Прошу це зробити, щоб на наступне засідання ми фахово попрацювали з міністром та виходили на певне рішення. Можливо, потрібно вже реєструвати постанову про зміну цієї людини на іншу”, – сказав Дмитро Лубінець. 

Нагадаємо, на початку травня в Київському СІЗО запрацювали чотири платні камери. Тоді міністр Денис Малюська розповідав, що отримані від їхнього використання кошти СІЗО спрямовуватимуть на підтримання належних умов утримання в безкоштовних камерах та на покриття собівартості утримання камер з поліпшеними умовами

Водночас координаторка проєктів Центру прав людини ZMINA Маргарита Тарасова називає дивною спробу побороти негласну нерівність у в’язницях за допомогою її легалізації.

“Те, що міністр юстиції називає камерами з покращеними умовами, насправді є камерами з нормальними умовами. Достатня площа, освітлення, відокремлені санвузли – це те, чого вимагають міжнародні стандарти поводження із в’язнями. Тобто такі умови мали б бути у всіх 50 тисяч “клієнтів” пенітенціарних закладів”, – зазначила Тарасова.

Платні камери також доступні для громадян під вартою в Чернігівському СІЗО. 

На початку травня міністр юстиції заявив, що питання прав людини наразі не є пріоритетним у роботі Міністерства юстиції України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter