У окупованому Херсоні один з провайдерів почав працювати, використовуючи російську інфраструктуру – монітори

Дата: 02 Травня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Росією Херсоні частково відновили доступ до інтернету, однак працює він тепер не через українську телекомунікаційну інфраструктуру, а через російську. 

Про це свідчать дані моніторів організації NetBlocks.

За словами моніторів NetBlocks, 30 квітня майже повне відключення інтернету на Херсонщині вплинуло на багатьох українських провайдерів, зокрема “Укртелеком”, “Київстар” та “Воля”. Також  щонайменше одне анонімне російське джерело розповіло тоді аналітикам, що Росія прагне розгорнути власну мережу у регіоні для заміни. 

1 травня регіональний провайдер Skynet (“Херсонтелеком”) частково відновив доступ. 

“Однак підключення до мережі було спрямовано через російський інтернет, а не через українську телекомунікаційну інфраструктуру, і, отже, тепер, ймовірно, підпадає під дію російських правил інтернету, спостереження та цензури”, – кажуть аналітики. 

Дані свідчать, що тепер Skynet маршрутизується через російських провайдерів “Ростелеком” та “Міранда”, що працює в окупованому Криму. 

Відомо, що про проблеми з доступом до мережі та мобільним зв’язком повідомляли також жителі Запоріжчини.

Ще на початку квітня міська влада у Мелітополі, який знаходиться під тимчасовим контролем росіян, розповідала, що окупанти намагаються протягнути туди лінію інтернету з Криму. Такий крок, вочевидь, вплине на розповсюдження російської інтернет-цензури на тимчасово окуповані території України. 

Нагадаємо, що у 2019 році Держдума РФ остаточно ухвалила в третьому читанні законопроєкт, що фактично дозволив ізолювати інтернет у Росії, а невдовзі його підписав й Володимир Путін. 

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter