У Німеччині провели обшуки в будинках двох проросійських активістів

Дата: 29 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Німецька прокуратура Кельна провела обшуки в будинках двох прокремлівських активістів Макса Шлунда та його партнерки Олени Колбаснікової, шукаючи докази на підтвердження повідомлень щодо того, що пара жертвувала гроші на купівлю радіостанцій для російських солдатів, які воюють в Україні.

Про це пише інформаційне агентство Reuters.

Олена Колбаснікова та Макс Шлунд. Джерело: REUTERS / Стрінгер

За словами представника прокуратури Ульфа Віллуна, частково причиною проведення обшуку стало січневе повідомлення Reuters про те, що пара пожертвувала кошти, зібрані від прихильників у Німеччині, дивізії російської армії, яка воює в Україні. Їх використали для придбання рацій, навушників і телефонів російським солдатам.

За його словами, внаслідок слідчих дій офіцери вилучили комп’ютери та теки з письмовими документами. Вилучені докази використовуватимуть для того, щоб оцінити, чи порушили Шлунд і Колбаснікова параграф 18 німецького закону про зовнішню торгівлю і платежі, яким встановлено покарання за порушення міжнародних санкцій.

Нагадаємо, що санкції Євросоюзу забороняють постачати або фінансувати придбання певних товарів для російських військових, зокрема й радіоапаратури. Кримінальне покарання за порушення санкцій, за німецькими законами, становить до п’яти років позбавлення волі.

Водночас Віллун повідомив, що слідчі також шукали докази того, що пара порушила статтю 140 Кримінального кодексу Німеччини, яка передбачає відповідальність за схвалення злочинних дій. Розслідування почали після повідомлень місцевих ЗМІ про те, що проросійські активісти демонстрували символ Z і неодноразово розміщували оголошення про набір на службу до прокремлівських військових підрядників.

В аудіозверненні, розміщеному в соцмережах, Колбаснікова заявила, що не здивована обшуком, оскільки німецька влада “чинить беззаконня”, намагаючись змусити замовкнути політичних опонентів. Вона закликала своїх прихильників вийти на запланований на 29 березня мітинг у Кельні, щоб висловити протест проти того, що вона назвала “русофобією”.

На прохання репортера Reuters прокоментувати обшук Колбаснікова сказала: “Вам нема чого святкувати. Наш час ще не настав, а ваш закінчується. Тому що ні я, ні мій чоловік ніяк не порушили німецького законодавства, і справедливість буде відновлена”.

Раніше вона назвала початкову публікацію Reuters “брехнею і провокацією”.

За даними журналістів, Олена Колбаснікова родом з Дніпра, до Німеччини переїхала 1996 року. Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну прославилася гучними антиукраїнськими висловлюваннями, згодом заявляла про те, що її звільнили з роботи нібито через русофобію.

Макс Шлунд, колишній російський офіцер, раніше мав ім’я Ростислав Теслюк, змінив його після переїзду до Німеччини 2012 року. 

Пара відома організацією та активною участю в проросійських акціях у Німеччині. Зокрема, за даними Reuters, Колбаснікова була обличчям протесту в Кельні, де від уряду Німеччини вимагали припинити підтримку України та скасувати антиросійські санкції.

За даними ЗМІ, обидва відвідували окупований Донбас, щоб роздавати “гуманітарну допомогу” за підтримки коаліції російських суспільно-політичних організацій, заснованої Путіним, під назвою “Народний фронт”.

Ахмед Дудаєв, чеченський міністр в уряді Рамзана Кадирова, дякував Колбасніковій та Шлунду як “послам доброї волі” за те, що вони попри на численні заборони та можливі проблеми організовують акції на підтримку Росії в різних містах Європи” та “згуртували місцеве російськомовне населення на шляху правди та “za правду”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Латвії заарештували проросійського пропагандиста Володимира Ліндермана за підозрою у виправданні геноциду, злочинів проти миру, людства та воєнних злочинів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter