У незаконному ув’язненні в кримського політв’язня Сервера Мустафаєва погіршився зір

Дата: 06 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

У незаконному ув’язненні в кримського бранця Кремля Сервера Мустафаєва погіршився зір. 

Про це громадське об’єднання “Кримська солідарність” повідомила дружина політв’язня Майє Мустафаєва, яка з його батьками та рідною сестрою відвідала виправну колонію в Тамбовській області.  

Сервер Мустафаєв

За її словами, Сервер багато читає, але вже в окулярах, оскільки за час перебування під вартою зір погіршився.

У політв’язня є проблеми із зубами, болять ноги, оскільки є плоскостопість, часто турбує серце. 

Крім того, у нього з’явилася ліпома грудної клітки зліва.

Майє Мустафаєва повідомила також, що харчування не відповідає вимогам. У дні, коли готують свинину, з релігійних міркувань її чоловік не їсть.

На території колонії є магазин, але поки що черга доходить до Сервера Мустафаєва, він уже порожній.

Вона також додала, що тюремники підписали заяви на тривале побачення лише матері та їй самій з посиланням на ухвалені нові правила, а батькові та сестрі дозволили лише короткочасне чотиригодинне побачення.

За словами дружини політв’язня, з тимчасово окупованого Криму вони добиралися 26 годин до міста Мічурінськ і ще півтори години машиною до Тамбова.

“За весь час нашого перебування там ми не побачили навіть сонця. Місто сіре. Погода холодніша за кримську, двічі пішов сніг”, – прокоментувала Майє.

Нагадаємо, 16 вересня 2020 року Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону оголосив вирок затриманим у межах другої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”. Так, Марлену Асанову присудили 19 років колонії суворого режиму, Мемету Бєлялову – 18, Тимуру Ібрагімову – 17 років, Сейрану Салієву – 16, Серверу Мустафаєву – 14, Серверу Зекір’яєву – 13, Едему Смаїлову – 13.

Робоча група Ради ООН з прав людини встановила, що позбавлення волі кримськотатарського правозахисника Сервера Мустафаєва Росією є необґрунтованим та порушує міжнародне право. Тому вона закликала Росію скасувати покарання строком у 14 років у колонії суворого режиму й виплатити йому компенсацію. 

Вирок російського суду для громадських журналістів Сервера Мустафаєва, Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова та Сейрана Салієва засудила Національна спілка журналістів України.  

Раніше Кримська солідарність детально окреслила порушення під час кримінального переслідування восьми фігурантів другої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter