Вода у Криму потрібна Росії для підтримки армії – МЗС

Дата: 28 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

У Міністерстві закордонних справ України стверджують, що Росії необхідно більше води для розвитку військових об’єктів і підприємств військово-промислового комплексу, розміщених у тимчасово окупованому Криму.

Про це йдеться в заяві зовнішньополітичного відомства України з нагоди ухвалення Радою з прав людини ООН резолюції “Права людини на безпечну воду і санітарію”.

“Надмірна експлуатація незаконно захоплених промислових підприємств, природних ресурсів в окупованому Криму ставить під загрозу доступ до питної води для населення півострова. Крім того, російська окупаційна влада вимагає все більше води для здійснення прискореного розвитку військових об’єктів і підприємств військово-промислового комплексу, нарощування військового контингенту”, – мовиться в повідомленні.

У МЗС зауважили, що ситуація з водопостачанням на півострові погіршується через активне переселення туди громадян Росії задля зміни демографічного складу населення.

“Такі дії держави-окупанта є військовим злочином і вимагають відповідного реагування з боку міжнародної спільноти”, – підкреслюється в заяві. Її автори нагадують, що Росія, “як держава-окупант, зобов’язана забезпечувати соціально-економічні права і потреби населення, в тому числі базову санітарію та безпечну воду”.

Нагадаємо, з початку вересня в Бахчисараї та Сімферопольському районі через посуху і обміління водоймищ розпочався третій, найжорсткіший етап обмежень подання води.

Російські політики останніми тижнями заявляють про “гуманітарну катастрофу” в Криму у зв’язку з відсутністю водопостачання дніпровської води. Українські експерти та Меджліс кримськотатарського народу наголошують, що Росії потрібна вода для військових потреб, зокрема для забезпечення своїх військових баз. Моніторингова місія ООН в Україні також наполягає на тому, що “на Росії лежить основна відповідальність за забезпечення доступу до води захищеним особам у Криму”.

До початку тимчасової окупації Криму Україна забезпечувала до 85% потреб півострова в прісній воді через Північно-Кримський канал. Українська влада остаточно припинила подання води до Криму через нього з травня 2014 року, незабаром після анексії українського півострова Росією.

Запаси води на півострові поповнюють із водосховищ природного стоку та підземних джерел. Екологи стверджують, що постійне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту в Криму. Окупаційна влада регулярно закликає кримчан заощаджувати воду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter