У МЗС Непалу кажуть, що Росія завербувала на війну проти України понад 200 їхніх громадян

Дата: 25 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Росія завербувала понад 200 громадян Непалу для участі у бойових діях в Україні. Щонайменше 14 з них загинули.

Про це заявив міністр закордонних справ Непалу Нараян Пракаш Сауд, пише Associated Press.

Фото: iStock

“Ми попросили Росію негайно припинити вербування непальських громадян до своєї армії, негайно повернути тих, хто вже служить в армії, репатріювати тіла загиблих, а також вилікувати і повернути тих, хто був поранений в ході бойових дій”, – сказав Сауд.

Крім того, Непал також вимагає від Росії грошової компенсації сімʼям загиблих у ході бойових дій непальців. З 14 підтверджених загиблих громадян Непалу Росія заявила, що має 12 тіл. Більшість непальців хочуть кремувати тіла їхніх загиблих родичів з урахуванням релігійних ритуалів. 

За словами Сауда, Непал також має інформацію, що п’ятеро непальців, які воювали на боці росіян, нібито перебувають у полоні українців. Він закликав РФ вжити заходів, щоб звільнити їх.

Раніше уряд Непалу заборонив своїм громадянам їздити в Росію чи Україну з метою працевлаштування, заявивши, що багато з них були завербовані російською армією для участі у війні проти України.

Нагадаємо, що тиждень тому ZMINA писала, що серед полонених ЗСУ на фронті бійців російської армії є щонайменше двоє громадян Непалу, які просять повернути їх додому, а також переконують, що опинились на війні в Україні, бо їх обманули під час укладання контракту у Росії. Жоден з полонених добре не розмовляє російською мовою, тож частину розмови довелось вести за допомогою онлайн-перекладача. 

Один з чоловіків стверджує, що переїхав до Росії у 2022 році та вчився у Москві в університеті. В Україні він опинився торік, за його словами, підписавши контракт, бо не було грошей на навчання та допомогу хворому батьку. Другий чоловік, за його словами, був туристом у РФ. 

Той з полонених, який краще говорить російською, розповів, що під час укладання контракту у РФ йому збрехали щодо функцій, які він має виконувати. На питання, чи розумів він, куди їхав, він відповів, що не розумів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter