У МЗС не хочуть відпускати заробітчан за кордон під час карантину

Дата: 28 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Україна отримує звернення від держав-партнерів про потребу в українських робітниках, але на тлі пандемії відправляти їх за кордон “нелогічно”.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

Незадовго до заяви Кулеби в медіа почала ширитись інформація про те, що, наприклад, Польща готова організувати чартерний рейс, який має привезти до країни українських заробітчан. За словами очільника МЗС, позиція відомства продиктована міркуваннями безпеки й здоров’я. Також він нагадав, що наразі уряд працює над поверненням українців, які застрягли за кордоном через пандемію коронавірусу, а тому їхнє можливе відправлення до місць роботи за кордон є нелогічним.

“В умовах поширення пандемії будь-яка подорож – це наражання на небезпеку захворювання, особливо коли ця подорож здійснюється літаком. Ми розуміємо потребу в робітниках з боку наших партнерів і будемо готові переглянути цю позицію в контексті зміни ситуації з пандемією коронавірусу”, – сказав очільник МЗС.

Наміри скасувати чартери за кордон є необгрунтованим втручанням у свободу пересування, вважає правозахисник Володимир Яворський. 

“Держава не може встановлювати обмежень для виїзду за кордон своїх громадян. Максимум, що влада може вимагати від людей, які бажають виїхати, – це згода, що їх не будуть евакуйовувати в разі потреби за державний кошт. Позиція міністра Дмитра Кулеби відверто дивує, адже в правовій країні держава за такі безглузді рішення повинна сплачувати фінансові компенсації”, – заявив він.

Як відомо, за даними президента Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василя Воскобойника, тільки в Польщі до 30% українців втратили роботу.

Нагадаємо, задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні Кабінет Міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації та карантин у всій країні до 24 квітня. Однак, як стверджують експерти, не всі рішення уряду відповідають Конституції, а деякі запропоновані урядом дії щодо посилення карантину, за їхніми словами, неможливо виконати. Український уряд посилив карантин по всій країні із 6 квітня, а згодом продовжив його до 11 травня.

Однак у влади вже є план пом’якшення карантину

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter