У М’янмі ув’язнили на 11 років американського журналіста

Дата: 12 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Військова хунта М’янми засудила редактора онлайн-видання Frontier Myanmar, американського журналіста Денні Фенстера до 11 років в’язниці.

Про це 12 листопада повідомило міжнародне новинне агентство Reuters.

Денні Фенстер на роботі в Луїзіані. Джерело: Agence France-Presse, через Fenster Family / Afp через Getty Images

Журналіста звинуватили за кількома статтями, серед яких порушення імміграційного законодавства та законів про незаконні асоціації, порушення закону про боротьбу з тероризмом та закону про державну зраду, а також підбурювання до заколоту.

Головред Frontier Myanmar Томас Кін переконаний, що для ухвалення обвинувального вироку журналісту не було жодних підстав.

Звільнити Фенстера також вимагає Держдепартамент США.

Журналіста заарештували в травні 2021 року під час спроби покинути країну. Відтоді він перебуває у в’язниці Інсейн у місті Янгон.

За місцевими законами йому загрожує до 20 років позбавлення волі. Суд над Фенстером відбувався в закритому режимі, а речник хунти жодного разу не відповів на запити щодо нього, пише видання.

Американський репортер входить до числа десятків журналістів, яких затримали військові в М’янмі під час протестів і страйків після перевороту. 

За даними активістів, на яких посилається ООН, під час акцій протесту хунта вбила 1,2 тис. мирних жителів, тисячі були затримані після перевороту.

Нагадаємо, що на початку поточного року військові усунули від влади цивільне керівництво М’янми на чолі з Аун Сан Су Чжі, арештували її та президента країни Він М’їна й оголосили надзвичайний стан, що мав діяти не більш ніж рік. З 1962 року та протягом декількох десятиліть у країні панувала військова диктатура, але ситуація почала змінюватися 2011 року.

Жертвами перевороту стали щонайменше пів тисячі осіб. 38 людей, серед яких було два підлітки, вбили 4 березня. Однак найкривавішим днем протестів називали 27 березня – День збройних сил, коли військові вбили 91 людину, зокрема дітей. 

Фото обкладинки: reuters.com

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter