У МОЗ обіцяють купити транспорт мобільним командам для пацієнтів з розладами психіки і поведінки

Дата: 23 Січня 2023
A+ A- Підписатися

У межах проєкту МОЗ і Світового банку в Україні планують збільшити обсяг надання послуг у сфері психічного здоров’я та реабілітаційної допомоги, зокрема посилити мобільні мультидисциплінарні команди, що допомагають пацієнтам з розладами психіки й поведінки. 

Про це розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко

Ілюстраційне зображення наслідків російських обстрілів. Фото: UNICEF / UN0726049 / Ibarra Sánchez

Ще з літа 2021-го Національна служба здоров’я ввела новий пакет послуг – психіатрична допомога, яку надають мобільні мультидисциплінарні команди.

Такі команди складаються з психіатра, лікаря-психолога чи лікаря-психотерапевта, медичної сестри та соціального працівника. Вони мають відвідувати пацієнтів, які пройшли лікування в психіатричній лікарні та повернулися додому, стабілізувавши стан. Фахівці складають план лікування, а також графік відвідувань. 

У рік запуску програми мобільні команди створили в кожній області, а найбільше їх було на Сумщині – сім. 

Ляшко каже, що в межах спільного зі Світовим банком проєкту планують закупити автівки для мобільних команд. Загалом же на реалізацію проєкту залучили позику в 100 мільйонів євро, а в його рамки входить також навчання медпрацівників, закупівля обладнання та відновлення матеріальних пошкоджень, завданих російським вторгненням. 

Міністр наголошує, що внаслідок війни кількість людей, які потребуватимуть психологічної допомоги, тільки збільшиться. 

“Ментальне здоров’я не менш важливе, ніж фізичне”, – нагадує Ляшко.

За словами посадовця, аудит потреб у сфері психічного здоров’я вже провели.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну серйозно позначилося на психологічному стані українців та українок. Торік більш ніж половина опитаних розповіли про погіршення психічного здоров’я, а найбільше ця проблема зачепила мешканців деокупованих та прифронтових територій, зон бойових дій, старших, менш забезпечених, тих кому довелося розділитись із сім’єю, та тих, хто втратив близьких на війні.

Останніх, судячи з даних на жовтень 2022-го, було щонайменше 5% серед усього населення.

Нагадаємо, що близько десяти мільйонам українців через війну загрожує гострий стрес, тривога, депресія, вживання психоактивних речовин і посттравматичний стресовий розлад, прогнозують у ВООЗ. 

Пацієнти з психічними порушеннями вже можуть безоплатно отримувати 13 препаратів за програмою “Доступні ліки”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter