У Москві заарештували українця нібито за замах на ексесбівця

Дата: 22 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Замоскворецький суд Москви призначив кілька місяців арешту українцю, який нібито підірвав автомобіль колишнього співробітника СБУ Василя Прозорова в російській столиці.

Чоловіка підозрюють у теракті та державній зраді. Якщо його визнають винним, йому загрожує довічне ув’язнення.

Про це повідомляють пропагандистські медіа РФ.

За кілька днів після того, як у Москві підірвали автомобіль колишнього працівника СБУ Василя Прозорова, російські силовики відзвітували про затримання нападника – Володимира Головченка.

За словами росіян, чоловіка буцімто минулої осені завербували співробітники Служби безпеки України. 

Силовики РФ оприлюднили відео затримання чоловіка. На камеру він зазначив, що в лютому цього року він нібито отримав завдання від свого куратора з СБУ. Головченко мав поїхати до Москви та стежити за вказаним автомобілем. Згодом, як каже чоловік у ролику ФСБ, він нібито отримав інше завдання – зібрати вибухівку та закласти її в машину. Чоловік буцімто отримав деталі для вибухівки та зібрав її вдома за підказками куратора. 

За словами Головченка, 9 квітня, орієнтовно о 2:00 ночі, він заклав вибуховий пристрій у машину Прозорова. Водночас сам вибух стався 12 квітня. Росіяни зазначали, що вибухівка спрацювала, щойно Прозоров завів машину.

Важливо зазначити, що пропагандистські ЗМІ вслід за російськими силовиками називають Володимира Головченка громадянином РФ. Водночас за кілька днів після затримання чоловіка вони опублікували відео з мешканкою Орська, яка нібито впізнала Головченка. 

Жінка заявила, що чоловік буцімто приїхав до Орська разом із дружиною-українкою три роки тому. Там нібито жив його дід, і Головченко час від часу допомагав йому. Разом з тим орчанка заявила, що його дід буцімто попросив її зареєструвати свого онука не в нього вдома, а саме у квартирі цієї жінки. Вона погодилася на це. 

За її словами, коли чоловік з дружиною приїжджав до Орська, він говорив українською. Водночас останні два роки подружжя не бувало в місті, зазначила орчанка.

Радниця з прав людини Центру прав людини ZMINA Наталія Охотнікова зазначала, що останнім часом Росія дедалі частіше називає затриманих мешканців окупованих територій росіянами. Так, зокрема, російським силовикам та судам легше закрити справу і не відповідати на запити міжнародних організацій.

Крім того, зазначає правниця, громадян та негромадян за ті самі злочини можуть судити за різними статтями. Так, іноземця можуть звинуватити в шпигунстві та засудити до 20 років ув’язнення. Водночас громадянина РФ за ті самі дії звинуватять у державній зраді, а ця норма передбачає, зокрема, довічне ув’язнення.

Так, затриманого Володимира Головченка можуть звинуватити в теракті та державній зраді.

Крім того, ФСБ РФ відзвітувала про затримання кур’єра, який нібито перевозив з Польщі до Росії вибухові речовини, що потім забрав Головченко. За даними росіян, чоловік має громадянство РФ та Молдови. Його імені поки не називають.

Нагадаємо, ФСБ затримала українця на прикордонному пункті “Верхній Ларс”, що в Північній Осетії. Чоловік нібито надсилав українським спецслужбам інформацію про розташування російських військ та техніки в зоні бойових дій в Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter