У Північній Осетії затримали громадянина України за підозрою у “шпигунстві”

Дата: 21 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

На прикордонному пункті “Верхній Ларс” у Північній Осетії російські окупанти нібито за підозрою у шпигунстві затримали громадянина України.

Про це пише державне пропагандистське агентство РФ ТАСС з посиланням на прикордонне управління ФСБ.

Прикордонний пункт “Верхній Ларс”. Фото з відкритих джерел

Ім’я затриманого не розкривається, відомо лише, що йому 36 років. За версією російських силовиків, підозрюваний нібито через месенджери надсилав українським спецслужбам дані про розташування військових та техніки РФ у зоні бойових дій в Україні.

Як чоловік міг передавати дані із зони бойових дій, не уточнюється. За статтею про шпигунство йому може загрожувати до 20 років позбавлення волі.

Це щонайменше друге подібне затримання за останні п’ять місяців. У такій же справі на “Верхньому Ларсі” у грудні минулого року затримали іншого громадянина України. Ні ім’я, ні вік затриманого не розголошується. На якій стадії зараз перебуває ця кримінальна справа, невідомо.

Нагадаємо, що кримську татарку Леніє Умерову затримали в грудні 2022 року на російсько-грузинському кордоні, коли вона намагалася потрапити до Криму. Їй треба було доглядати за батьком після того, як той пройшов курс лікування від онкології.

На неї склали адміністративний протокол за “порушення правил перетину держкордону” та відправили до Центру утримання іноземних громадян у Північній Осетії, призначивши штраф у 2 тисячі рублів.

П’ятигорський касаційний суд виключив депортацію – Умерову мали випустити з центру. Також, за рішенням суддів, вона не становить небезпеки для РФ.

Проте, коли дівчина вийшла із суду, невідомі одягли їй на голову мішок, вивезли до Владикавказа, де знову склали протокол, але вже про непокору поліції, і відправили до міського ІТТ.

До початку травня 2023 року на неї постійно складали адмінпротоколи, кілька разів заарештовували, після чого співробітники ФСБ відвезли Леніє до Москви. Її звинуватили в шпигунстві, за це їй може загрожувати до 20 років ув’язнення.

У березні 2024 року Умеровій Лефортовський суд Москви вкотре продовжив утримання під вартою ще на два місяці – до 4 травня 2024 року.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter