Кримськотатарську бранку Кремля Леніє Умерову знову залишили під вартою в московському СІЗО

Дата: 04 Березня 2024
A+ A- Підписатися
Кримській татарці Леніє Умеровій, яку в РФ нібито підозрюють у “шпигунстві”, Лефортовський суд Москви продовжив утримання під вартою ще на два місяці – до 4 травня 2024 року.
 
Про це повідомив на своїй фейсбук-сторінці її брат Азіз Умеров.
 
Леніє Умерова

За його даними, судове засідання відбулося в закритому режимі, без допуску родичів, журналістів та вільних слухачів, окрім адвокатів.

“Про проведення судове засідання стало відомо лише вчора вночі. Боджек (так називають Леніє рідні. – Ред.) перебуває під вартою вже рік та два місяці. З них 10 місяців у СІЗО ФСБ “Лефортово” за підозрою в шпигунстві, за що їй загрожує 20 років позбавлення волі”, – написав Азіз Умеров.

Нагадаємо, кримську татарку Леніє Умерову затримали в грудні 2022 року на російсько-грузинському кордоні, коли вона намагалася потрапити до Криму. Їй треба було доглядати за батьком після того, як той пройшов курс лікування проти онкології.

На неї склали адміністративний протокол за “порушення правил перетину держкордону” та відправили до центру утримання іноземних громадян у Північній Осетії, призначивши штраф у 2 тисячі рублів.

П’ятигорський касаційний суд відкинув депортацію – Умерову мали випустити з центру. Також, за рішенням суддів, вона не становить небезпеки для РФ.

Проте, коли дівчина вийшла із суду, невідомі вдягли їй на голову мішок, вивезли до Владикавказа, де знову склали протокол, але вже про непокору поліції, і відправили до міського ІТТ.

До початку травня 2023 року на неї постійно складали адмінпротоколи, кілька разів заарештовували, після чого співробітники ФСБ відвезли Леніє до Москви. Її звинуватили в шпигунстві, за це їй може загрожувати до 20 років ув’язнення.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що бранка Кремля Леніє Умерова, яку російські силовики торік затримали дорогою до окупованого Криму, написала листа президенту України Володимиру Зеленському

 

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно ув’язнила 186 громадян України. 123 із них – представники корінного кримськотатарського народу. Із загальної кількості політв’язнів 30 – арештовані, 138 – ув’язнені, 18 – без статусу.

Напередодні в Україні стартувала акція “Листи до вільного Криму”, у межах якої небайдужих співгромадян просять з 19 лютого до 19 травня включно писати листи підтримки бранцям Кремля, яких незаконно утримує Росія. Детальніше з інструкцією з написання листів до бранців Кремля можна ознайомитися за цим посиланням.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.

4 березня 2024 року канцлер Німеччини Олаф Шольц знову відмовив Україні в передачі далекобійних ракет Taurus, необхідні для відновлення територіальної цілісності України, відповідно до міжнародного права. Він пояснив такий крок тим, що ФРН має зберегти контроль над розгортанням цього озброєння, а це можливо лише за присутності на українській території німецьких солдатів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter