За останній місяць росіяни вбили під час затримання двох мешканців окупованих територій

Дата: 28 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Російські силовики, що контролюють окуповані території України, відзвітували про вбивство двох мешканців захопленого Запоріжжя протягом останнього місяця. Обох чоловіків застрелили під час затримання – вони буцімто чинили опір спецслужбовцям.

Представники силових структур РФ закидали вбитим підготовку до терористичних актів. У ході обшуків у обох застрелених нібито знайшли саморобну вибухівку та зброю.

Про ці випадки повідомляла пресслужба ФСБ Росії.

Скриншот з відеозапису нібито затримання одного з вбитих

У лютому 2024 року силовики РФ на окупованій частині Запорізької області застрелили під час затримання Віталія Дятленка

У повідомленні йдеться, що Дятленко готував теракт проти одного з окупаційних політичних діячів Запорізької області напередодні російських виборів. Вибухові речовини, а також вказівки щодо теракту Дятленко буцімто отримував від співробітників СБУ, заявляють у службі безпеки РФ.

Силовики також повідомили, що провели обшук в будинку чоловіка та вилучили там нібито пістолет, патрони до нього та стріляні гільзи.

Трохи більше ніж за місяць, 22 березня, силовики РФ повідомили про вбивство мешканця окупованого Бердянська. Його імені наразі встановити не вдалося.

За версією російських спецслужбовців, як і Дятленко, чоловік готував теракт перед виборами у РФ. Крім того, його звинувачують у причетності до вбивства російського офіцера у жовтні 2023 року та у передачі ЗСУ інформації про російські війська в місті.

Силовики РФ повідомили, що під час затримання чоловік нібито “чинив збройний опір”, за що його застрелили на місці. Після цього спецслужбовці буцімто обшукали будинок та заявили про знайдені вибухові речовини, пістолет та патрони. 

Перестрілку й обшук росіяни фільмували та згодом виклали в мережу короткий ролик. На ньому декілька озброєних чоловіків у формі ФСБ пересуваються вночі по кладовищу, стріляють та кричать: “Кидай зброю!”. Наступні кадри – обшук у приватному будинку та нібито знайдені вибухові пристрої та речовини.

Важливо, що в обох повідомленнях ФСБ називає мешканців окупованого Запоріжжя громадянами РФ. Це одна з нових тактик Росії щодо цивільних заручників, зауважила радниця з прав людини Центру прав людини ZMINA Наталія Охотнікова.

Росія позначає затриманих мешканців окупованих територій, як своїх громадян з кількох причин. Так, ті самі дії іноземця та громадянина РФ можуть кваліфікувати за різними статтями, зазначила Охотнікова.

“Щодо громадянина РФ можна застосувати статтю 275 КК РФ “державна зрада”, санкція якої передбачає покарання аж до довічного ув’язнення. Тоді як стаття 276 “шпигунство”, що стосується іноземних громадян, передбачає санкцію від 10 до 20 років позбавлення волі”, – наголосила правниця.

Маркування мешканців захоплених територій як своїх громадян покликане додатково легалізувати незаконні референдуми в окупації. Це має також створити враження, що всі нав’язані українцям паспорти РФ були одержані нібито добровільно, що свідчить про бажання місцевого населення стати частиною правового поля РФ, додала Охотнікова.

Крім того, росіяни таким чином можуть намагатися приховати масштаби затримань та викрадень цивільного населення на окупованих територіях.

“Процес над своїми громадянами легше закрити та ігнорувати заклики міжнародних організацій і установ надати інформацію про цей процес чи звільнити незаконно затриманих цивільних”, – підкреслила радниця з прав людини.

Як відомо, влада РФ масово затримує та засуджує мешканців окупованих територій. Так, 22 березня на окупованій Херсонщині російські військові викрали 43-річного Олексія Грінька. Де наразі перебуває чоловік, – невідомо. 

В окупованому Мелітополі чоловіка затримали та завели на нього кримінальну справу за коментарі в телеграмі від 2022 року. Його підозрюють у розпалюванні ненависті та ворожнечі. 

В окупованому Маріуполі двох місцевих мешканців також затримали за коментарі в телеграмі. Вони нібито висловлювалися на підтримку “Азову” та схвалювали удари по Кримському мосту у 2023 році. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter