У Москві суд заочно засудив до 10 років позбавлення волі українського депутата Олексія Гончаренка

Дата: 18 Червня 2024
A+ A- Підписатися

У Москві 2-й Західний окружний військовий суд заочно засудив депутата Верховної Ради України Олексія Гончаренка до десяти років позбавлення волі.

Про це пише Укрінформ із посиланням на російське видання “Медіазона”.

Фото: Європейська солідарність

Згідно з вироком суду, перші три роки Гончаренко мав би провести у в’язниці, а наступні сім років – у колонії загального режиму. Окрім цього, протягом трьох років йому заборонено адмініструвати сайти.

Гончаренка визнали винним у поширенні “фейків” за мотивами політичної ненависті, виправданні тероризму та розпалюванні ненависті із загрозою насильства.

Однак що саме стало причиною кримінального переслідування депутата, невідомо.

Про підготовку передання справи проти Олексія Гончаренка до суду стало відомо у квітні.

Сам нардеп на “вирок” уже відреагував: “Мене посадили на 10 років! Приймаю вітання! Все-таки перший народний депутат, якого засудили в Росії”.

Олексій Гончаренко – депутат Верховної Ради України 8-го й 9-го скликань від “Європейської солідарності”, член української делегації в ПАРЄ. Як зазначає “Лівий берег” у досьє політика, 2015 року Гончаренка незаконно затримала поліція в Москві під час жалобної ходи в памʼять про вбитого російського опозиціонера Бориса Нємцова.

Згодом його передали слідчому комітету РФ для проведення “процесуальних дій” у зв’язку з подіями в Одесі 2 травня 2014 року. Такі дії були порушенням російською владою дипломатичного імунітету делегата ПАРЄ та вимог міжнародного права. Ввечері того ж дня його відпустили на поруки посольства України. 2 березня 2015 року МВС Росії запевнило, що не має претензій до українського депутата.

Нагадаємо, що в травні цього року МВС Росії оголосило в розшук колишнього секретаря РНБО України Олексія Данілова, експремʼєр-міністра Володимира Гройсмана, ексміністра внутрішніх справ Арсена Авакова, ексміністра інформаційної політики Юрія Стеця та колишнього міністра закордонних справ України Павла Клімкіна

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter