У Москві поліція затримала близько 200 учасників форуму муніципальних депутатів

Дата: 14 Березня 2021
A+ A- Підписатися

13 березня, поліція Москви зірвала форум муніципальних депутатів “Муніципальна Росія”. За офіційними даними, правоохоронці затримали близько 200 учасників заходу. Їм закидають співпрацю з організацією, “діяльність якої небажана на території Росії”.

Про це повідомляє “Новая газета”.

Форум організував штаб проєкту “Об’єднані демократи”. У заході мали взяти участь близько 200 громадських діячів із різних регіонів Росії. Однак уже через пів години після початку в приміщення зайшли правоохоронці.

“На цьому форум завершений, абсолютно всі будуть затримані, усіх зараз відведуть в автозаки”, — цитує слова поліції Тетяна Усманова, координаторка громадської організації “Відкрита Росія”.

Ми цьому не повірили, бо такого масштабного затримання на освітніх заходах в Росії ще не було”, — додає Усманова.

Один з учасників форуму Олексій Міняйло розповів, що в затриманні брали участь близько сотні правоохоронців.

Я бачив, як людей виносили за руки і за ноги, як їм заламували руки“, — додає Міняйло.

“Поліцейські заблокували двері, після чого всіх учасників почали відводити в автозаки. Поліцейські не відрекомендувалися, не демонстрували службові посвідчення й не пояснювали причину затримання. Все, що чули затримані, “ходімо, потім вам пояснять“, — розповіла адвокатка правозахисної організації “Правозахист Листівки” (рос. “Правозащита Открытки”) Анастасія Буракова.

Правоохоронці заявили, що причиною дій поліції стали нібито порушення санітарних правил, а також “співпраця з небажаною організацією”.

“Новая газета” припускає, що “небажаною організацією” правоохоронці вважають “Відкриту Росію”, яку пов’язують із політиком Михайлом Ходорковським та яку генпрокуратура країни визнала “небажаною” на території Росії. Однак видання зазначає, що форум був організований під брендом “Об’єднаних демократів”.

На думку учасників заходу, причина таких дій правоохоронців — наближення виборів до Державної Думи Росії. Вони мають відбутися у вересні 2021 року.

Перед виборами в Держдуму гайки будуть закручуватися, в тому числі в бік незалежних, неузгоджених з владою заходів. При цьому посилювати реакцію будуть не тільки на вуличні акції, а й взагалі на будь-які заходи, в тому числі освітні. Наприклад, навчання спостерігачів або консультація кандидатів. Закон про регулювання просвітницької діяльності, адже теж приймається не просто так. Зараз влада намагається максимально пограти мускулами і показати, що ніяку альтернативу на вибори навіть близько не підпустять“, — вважає Анастасія Буракова.

Невдовзі затриманих почали відпускати із зобов’язаннями з’явитися до суду. Тепер учасникам заходу інкримінують статтю російського адміністративного кодексу щодо “співпраці з небажаними організаціями”. Їм загрожує штраф від 5 до 15 тисяч рублів (від 1 885 до 5 655 гривень). Однак, якщо людину впродовж року вже звинувачували за цією статтею, проти неї можуть відкрити кримінальну справу.

Фотографія обкладинки: DW

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter