У Мін’юсті кажуть, що на окупованих територіях лишаються близько 3 тисяч в’язнів

Дата: 25 Травня 2022
A+ A- Підписатися

У місцях несвободи на тимчасово окупованих територіях перебувають близько 3 тисяч людей.

Про це в ефірі “Українського радіо” розповіла заступниця міністра юстиції України Олена Висоцька.

Фото: EPA / Roman Pilipey

Щодо ситуації установах, які опинилися під окупацією, то посадовиця назвала її “неоднорідною”

“Інтерес до таких установ від окупаційної влади дуже різний. Десь заходять озброєні люди безпосередньо в установу і тероризують наш персонал, розмовляють та мають контакти із засудженими та ув’язненими. Десь цього не відбувається. Є установи, які функціонують за українським законодавством, і в нас із ними залишаються зв′язки”, – каже Висоцька. 

Мандат на безперешкодне відвідування таких установ є в Червоного Хреста, і уряд веде з ним співпрацю і щодо евакуації, і щодо відвідування. 

Окремо Висоцька нагадала про евакуацію установ виконання покарань, що розташовувалися неподалік лінії фронту. У відомстві не називали переліку цих установ, однак ZMINA вдалося від правозахисників дізнатися, що йдеться про: 

  • Орхівську виправну колонію №88;
  • Вільнянську виправну колонію №20;
  • Вільнянську установу виконання покарань №11;
  • Софіївську виправну колонію №55;
  • Селидівську виправну колонію №82;
  • Торецьку виправну колонію №2;
  • Холодногірську виправну колонію №18;
  • Покровську виправну колонію №17;
  • Хролівську виправну колонію №140;
  • СІЗО №6 у Бахмуті. 

“Близько 4500 засуджених та ув′язнених було евакуйовано”, – звітувала заступниця міністра. 

Водночас те, що три тисячі в’язнів залишилися на тимчасово окупованих територіях, Висоцька назвала “питанням тих областей, що були захоплені в перші два дні вторгнення”

“Це (евакуація. – Ред.) не завжди рішення тільки Міністерства юстиції України. Це спільне рішення, тут задіяні й інші органи. Насамперед ідеться про Національну гвардію, бо вони супроводжують таку евакуацію. Ті 3 тисячі в′язнів, які нині перебувають під тимчасовою окупацією, – це питання тих областей, що були захоплені в перші два дні вторгнення. Ані технічно, ані юридично гарантувати безпечну евакуацію тоді було неможливо. Ми ведемо перемовини, щоб організувати евакуацію з тимчасово окупованих територій, і не полишаємо надію, що все ж таки засуджені та ув’язнені й наш персонал зможуть бути евакуйовані до безпечних місць”, – сказала посадовиця. 

Правозахисники від початку повномасштабного вторгнення критикують Мін’юст через евакуацію установ. У деяких регіонах, наприклад на Херсонщині, правозахисники називають трагічною ситуацію, в якій опинились ув’язнені. Говорять вони про це через те, що тисячі засуджених висловили бажання захистити батьківщину після 24 лютого, але тепер заяви, які вони писали, опинились у руках окупантів. Фактично ті знають поіменно готових протистояти їм зі зброєю в руках. 

На Херсонщині, як розповідала колишня працівниця пенітенціарної служби, а нині прессекретарка Херсонської міської ради Гаяне Оганесян, російські військові змушують засуджених копати траншеї та стріляють у ноги тим, хто відмовляється. Після вбивства в СІЗО Херсона в’язня інші ув’язнені почали повідомляти про зменшення кількості харчування та регулярні побиття. 

Заступниця міністра Висоцька, розповідаючи про установи, що опинилися на окупованих територіях, зазначила, що там існує й ризик залучення ув’язнених до бойових дій, однак поки підтвердження цим побоюванням не було: “Дуже сподіваємося, що цього і не станеться”.
 
Фотографія обкладинки: AP / Press Association Images
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter