У Мінветеранів розповіли, як стимулюватимуть громади співфінансувати житло для переселенців

Дата: 20 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство в справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та ВПО (Мінветеранів) домагається змін до житлової програми надання субвенцій 70/30 для переселенців, де 70% вартості житла фінансує міністерство, а 30% – місцева громада. Зміни мають підвищити бажання громад долучатися до програми.  

Про це в коментарі ZMINA розповів заступник очільника Мінветеранів Руслан Калінін.

Він повідомив, що на момент початку його роботи в міністерстві громади не використали 13,5  млн гривень, виділених на програму. Місцеве самоврядування хотіло отримати також право селити фахівців, які посилюватимуть громаду, наприклад учителів та медиків. 

“В Авдіївці, наприклад, немає лікарів і місцева влада нам каже, що ми хочемо взяти участь у програмі, купивши п’ять квартир, але хочемо поселити, наприклад, чотири багатодітні родини, а хоча б одну квартиру виділити лікарю-переселенцю. Але лікар наразі через бальну систему програми не може піднятись у рейтингу. Деякі громади кажуть, що ми готові співфінансувати не 30% житла, а навіть 50%, але дайте нам можливість брати потрібних фахівців-переселенців”, – пояснив заступник міністра.  

Тож Мінветеранів хоче внести зміни до урядової постанови №582, які мають дозволити громадам вирішувати, яку кількість балів ставити щодо кожної категорії. 

“Якщо їм потрібні лікарі, то вони поставлять 20 балів, учителі – 20 балів. Але все одно ця програма для незахищених верств населення, які отримають вищі бали. Загальна кількість цих балів для фахівців не перевищуватиме 20 балів, що унеможливить маніпуляції”, – розповів Руслан Калінін. 

Він переконаний, що такі зміни виправдані, адже сама постанова свідчить про підтримку громад, які зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту. 

“Йдеться також про працездатне населення. У такий спосіб ми хочемо підтримати громади. Коли ці зміни будуть ухвалені, ми вважаємо, що від самих громад буде надходити більше заявок, і це дозволить передбачити більше коштів у Державному бюджеті”, – додав Руслан Калінін. 

У міністерстві прогнозують, що уряд може ухвалити зміни в наступні два тижні. 

За даними Мінветеранів, за три роки цієї дії програми 800 переселенців отримали житло. Її бюджет становив 85 млн гривень. На 2020 рік у Держбюджеті передбачено 20 млн грн, що дозволить забезпечити житлом 50 родин. 

У відомстві планують найближчим часом розподілити 20 млн гривень між регіонами та ставлять за мету внести зміни до Державного бюджету 2020 року, щоб збільшити фінансування програми до 80 млн гривень. 

Нагадаємо, за даними 15-го національного опитування стосовно стану переселенців в Україні, проведеного Міжнародною організацією з міграції (МОМ), 32% переселенців чули про житлові програми на вигідних умовах. 

Як відомо, в Україні діє також програма “Доступне житло” за принципом 50/50, коли держава співфінансує 50% загальної вартості житла, а решту покриває переселенець. Бюджет програми 2019 року сягнув 400 млн гривень. Близько 900 сімей скористалися цією програмою. 

Водночас в Україні запрацювала програма іпотеки під 3% з пілотним фінансуванням у 200 млн. Нею скористалися 198 родин переселенців та учасників бойових дій на Сході України. У Мінветеранів відзначають великий запит на участь у цій програмі. За три дні її дії зареєструвалося понад 11 тисяч охочих. 

У Мінветеранів планують створити інтерактивну мапу, завдяки якій переселенці шукатимуть наявне житло та робочі місця. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter