У Міноборони закликали не поширювати відео страти українського військового й не робити припущень щодо його особи до офіційних висновків

Дата: 12 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр закликала припинити поширення відео вбивства українського військового, яке вчинили російські окупанти, а також утриматися від публічного озвучування припущень щодо особи загиблого до офіційних висновків.

Відповідне звернення Маляр оприлюднила 12 квітня в телеграмі.

Ганна Маляр. Джерело: фейсбук-сторінка заступниці міністра оборони України

Йдеться про відео жорстокого вбивства українського полоненого, яке вночі 11 квітня поширили соцмережами. На кадрах видно, як російський окупант ножем відрізає ще живому чоловіку голову. 

“Ми робимо все, щоб упізнати загиблого. Всім нам важливо розуміти – ідентифікація людини по відео, а тим більше людини в таких обставинах, є надзвичайно складним завданням. Тому просимо утриматися від публічного озвучування будь-яких версій до офіційних висновків”, – написала Маляр.

Вона закликала мати повагу до близьких загиблого, не робити жодних публічних припущень щодо його особи, навіть якщо абсолютно впевнені, що впізнали його.

Також Маляр звернулася до користувачів соцмереж із проханням зупинити поширення цього відео та будь-яких подібних відеокадрів. Вона запевнила, що компетентні українські служби ретельно вивчають відео страти українця покадрово, для того, щоб ідентифікувати воєнних злочинців.

На переконання Маляр, такими акціями ворог хоче залякати українців, зробити слабшими, але все, що отримає у відповідь, – “нашу лють і повний розгром окупантів, вироки вбивцям і трибунал державі-агресору”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що за фактом жорстокого катування українського військовополоненого прокуратура відкрила кримінальне провадження за статтею порушення законів та звичаїв війни. 

Нагадаємо, що в березні 2023 року Комісія з журналістської етики засудила публікацію в медіа відео розстрілу військовополоненого без купюр.

Медіа, які поширили відеозапис без купюр і без приховування обличчя українського військовополоненого, розстріляного росіянами на камеру, грубо порушили Кодекс етики українського журналіста, йдеться у висновку КЖЕ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter