Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом страти українського військовополоненого

Дата: 12 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

За фактом жорстокого катування українського військовополоненого прокуратура відкрила кримінальне провадження за статтею порушення законів та звичаїв війни. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора.

Скриншот з відео

“За даними слідства, військовослужбовці невстановленого на даний час підрозділу збройних сил РФ вчинили жорстоке поводження щодо наразі невстановленого військовополоненого військовослужбовця Збройних Сил України. А саме піддали катуванню, відрізавши голову. Відео цього факту було широко розповсюджено у ворожих соціальних мережах та телеграм-каналах”, – йдеться в повідомленні. 

В Офісі генпрокурора також наголосили, що правоохоронні органи України вживають заходів для встановлення осіб, що скоїли цей злочин. 

На відео страти військовополоненого відреагував також і Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець, наголосивши, що публічна страта полоненого – це черговий доказ порушення норм Женевських конвенцій, міжнародного гуманітарного права, порушення фундаментального права на життя.

“Я, як Омбудсман України, звернувся з листами до Верховного комісара ООН з прав людини, Моніторингової місії ООН в Україні, Генерального секретаря ООН, Міжнародного комітету Червоного Хреста зробити все можливе, аби винні понесли покарання за кожен воєнний злочин! А також щоб цей випадок окремо був зафіксований у всіх звітах міжнародних організацій. Вимагаю, щоб питання негідної поведінки щодо військовополоненого було окремо розглянуто на майданчику Комітету ООН з прав людини”, – заявив він. 

Крім того, Омбудсман розіслав це відео всім колегам-омбудсманам світу з проханням, щоб вони продовжували лобіювати питання підтримки України, а також для того, щоб парламенти їхніх країн визнавали Росію країною-терористом, а російську агресію – геноцидом українського народу.

Лубінець наполягає на тому, щоб РФ виключили з усіх міжнародних організацій, як це зробила Європейська мережа національних інституцій з прав людини ENNHRI, виключивши уповноважену з прав людини в РФ Тетяну Москалькову.

Тим часом президент України Володимир Зеленський наголосив, що відео страти українського захисника повинен побачити весь світ та реагувати. Президент каже, що цей випадок не випадковість, бо це повторюється – як, приміром, злочини росіян у Бучі.

“Що це за істоти? Для них немає людей. Син, брат, чоловік, чиясь дитина… Це відео Росії, яка намагається зробити саме це новою нормою. Таку звичку – знищувати життя”, – зауважив президент. 

Зеленський закликав світових лідерів відреагувати на черговий злочин Російської Федерації.

“Ніхто не зрозуміє, якщо лідери не зреагують. Зараз треба діяти. Нам в Україні максимально зосередитися на фронті. максимально допомагати гнати окупанта з нашої землі. Головна мета – перемогти! Розгром – окупантам. Вирок – вбивцям. Трибунал – державі-злу. Вічна пам’ять кожній людині, чиє життя забрав цей російський терор”, – додав він у відеозверненні.

Нагадаємо, що вночі 11 квітня соцмережами поширили відео жорстокого вбивства українського полоненого. На кадрах видно, як російський окупант ножем відрізає голову українському військовому, який на той момент був ще живим. 

На відео видно, як полонений кричить, що йому боляче, а окупанти коментують страту російською: “Працюємо, браття”“Ламай хребет. Ти що, ніколи бошку не різав, н***й?”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter