У мережі з’явилося відео із “зізнанням” білоруського журналіста Протасевича

Дата: 25 Травня 2021
A+ A- Підписатися

У мережі з’явився відеозапис із затриманим у Білорусі опозиційним журналістом, засновником та екс головним редактором каналу NEXTA Романом Протасевичем, на якому той стверджує, що нібито співпрацює зі слідством і дає свідчення за фактом організації масових протестів у країні.

Запис оприлюднив один з провладних білоруських ЗМІ, пише TUT.BY.

Джерело: скриншот з відео

На відео Протасевич заявляє, що не має проблем зі здоров’ям, і каже про те, що з ним поводяться коректно. Зараз він нібито дає свідчення і співпрацює зі слідством.

“Добрий день. Мене звати Роман Протасевич. Учора (23 травня. – Ред.) я був затриманий співробітниками МВС у національному аеропорту Мінська. Зараз я перебуваю в СІЗО №1 міста Мінська. Можу заявити, що жодних проблем зі здоров’ям, зокрема із серцем чи іншими органами, в мене немає. Ставлення з боку співробітників до мене абсолютно коректне і згідно із законом. Також зараз я продовжую співпрацювати зі слідством і даю свідчення за фактом організації масових заворушень у місті Мінську”, – каже журналіст на камеру.

Водночас телеграм-канал “Білорусь головного мозку”, з яким співпрацює журналіст, висловив сумнів щодо щирості “зізнання” Протасевича.

“По-перше, варто звернути увагу на сліди побоїв на лобі та лівому боці обличчя. Ті, хто побив Романа Протасевича, явно били професійно, щоб було якомога менше слідів. Однак їх видно… Рома заявляє, що жодних проблем зі здоров’ям не відчуває. Але з інтонації та міміки видно, що Рома сильно хвилюється”, – йдеться в повідомленні.

Також тут наголошується, що право на мирні демонстрації, які відбувалися в серпні та вересні 2020 року, гарантоване білоруською конституцією, тож демонстрації, до яких закликали телеграм-канали, й самі заклики були абсолютно мирними.

Водночас батько Романа Протасевича Дмитро, який після початку репресій у Білорусі попросив із дружиною притулку в Польщі, в коментарі Reuters сказав, що, на його думку, сина змусили визнати провину. За спостереженнями батька, у Романа може бути зламаний ніс, оскільки його форма змінилася й на ньому є багато пудри: “Весь лівий бік обличчя напудрений”.

“Це не його слова, не його інтонація. Він дуже замкнутий (на відео. – Ред.). Видно, як нервує… Мій син не може зізнатись у створенні масових заворушень, тому що він просто не робив нічого такого. Ймовірно, він пішов на угоду зі слідством”, – заявив чоловік.

Нагадаємо, що 23 травня білоруські силовики через нібито повідомлення про мінування примусили зробити посадку в аеропорту Мінська літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса. Після цього з борту зняли та затримали засновника, екс головного редактора опозиційного каналу NEXTA Романа Протасевича та його дівчину, громадянку РФ Софію Сапегу.

Саме цей канал був основним джерелом інформації про білоруські протести, які почалися в серпні 2020 року, після фальсифікації президентських виборів. Пізніше режим нелегітимного президента Олександра Лукашенка визнав його екстремістським, проти Протасевича відкрили кримінальну справу за статтями про організацію масових заворушень, які передбачають покарання до 15 років позбавлення волі. Через це журналіст був змушений просити політичного притулку в Польщі.

Білоруські правозахисники визнали Протасевича політв’язнем, його негайного звільнення вимагає від влади Білорусі міжнародна правозахисна організація Amnesty International.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter