У мережі з’явилася петиція з проханням представити постать Джемілєва в Канадському музеї прав людини

Дата: 17 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Український студент Данило Котенко, який навчається в університеті канадського Вінніпега, зареєстрував петицію за подання інформації про лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва в Канадському музеї прав людини.

Як повідомляє “Крим.Реалії“, про створення петиції у фейсбуку повідомив її співавтор Євген Мартинюк.

Мустафа Джемілєв, безумовно, є героїчною постаттю не тільки для історії України. За свою безкомпромісну і мирну боротьбу за свободу, справедливість і право свого народу вільно жити в Криму як частині суверенної України він заслуговує бути представленим в історії людства поряд із Нельсоном Манделою, Десмондом Туту і Махатмою Ґанді”, – йдеться в повідомленні.

Студент вважає, що подання фігури Мустафи Джемілєва в експозиції Канадського музею прав людини буде “надзвичайним визнанням як для всіх громадян України, так і для багатонаціонального народу Криму, який страждає від агресії з боку Росії”.

“Це буде важливий крок у напрямку визнання антилюдської діяльності та гібридної війни режиму Путіна на Сході України і в Криму”, – йдеться в тексті петиції, яку вже підписали понад 420 осіб. Планується зібрати 1 тис. підписів.

Мустафа Джемілєв – лідер кримськотатарського національного руху, дисидент, голова Меджлісу кримськотатарського народу (з 1991 до 2013 року). Був репресований, 15 років відбував термін у радянських таборах і в’язницях. 303 дні голодував в Омській тюрмі. На підтримку Джемілєва виступав російський академік, дисидент Андрій Сахаров, який написав листа генеральному секретареві ООН.

Мустафа Джемілєв зміг повернутися до Криму в 1991 році. Є народним депутатом III–IX скликань Верховної Ради України.

Джемілєв – почесний доктор права Сельджуцького університету (Туреччина), лауреат міжнародної премії ім. Орлика “За демократизацію українського суспільства”. Нагороджений медаллю Нансена (ООН), орденом князя Ярослава Мудрого V і IV ступенів.

У 2014 році виступив проти російської анексії Криму. Росія порушила проти нього кілька кримінальних справ. У 2016 році Джемілєв був номінований на премію Сахарова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter