У Мексиці штрафуватимуть за виконання жінконенависницьких пісень

Дата: 02 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

У місті Чивава на півночі Мексики ухвалили закон про накладання штрафів за виконання наживо пісень, які вважаються мізогінними. 

Про це пише ВВС.

Фото: Depositphotos

Так, порушникам, які виконуватимуть пісні, що дискримінують жінок в умовах “пандемії” гендерно зумовленого насильства, загрожує штраф у розмірі 1,2 мільйона песо (72 тисячі доларів).

Йдеться про тексти пісень, які пропагують “очорніння, дискримінацію, маргіналізацію чи ізоляцію жінок”. 

Мер міста Марко Бонілла зазначив, що він не може заборонити виступати групам, які виконують мізогінні пісні, щоб не порушувати принцип свободи слова. Натомість влада запроваджує штрафи, а вилучені кошти передаватимуть прихисткам для жінок, які зазнали насильства, або на розвиток програм із запобігання насильству.

Конгресмен від штату Чивава Франциско Санчес виступив проти заборони, назвавши її “марною і ретроградною”. За його словами, це загрожує свободі й навіть суперечить конституції, яка захищає вияв ідей. 

Це вже не перша спроба міської влади карати за виконання пісень, пов’язаних з насильством у тій чи тій формі. Раніше в Чиваві забороняли пісні, у яких прославляли купівлю та продаж наркотиків.

Нагадаємо, що в Шотландії пропонують ввести кримінальну відповідальність за мізогінну поведінку. Якщо законодавство змінять, то чоловікам за відповідну поведінку може загрожувати до семи років позбавлення волі.

Покарання передбачатиметься за гучні сексуалізовані розмови про жінок у громадському місці, вигуки сексуально образливих зауважень до жінок на вулиці, домагання в людних місцях чи демонстрування порнографічного контенту жінці без її згоди.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter