У Шотландії можуть ухвалити закони, що передбачають кримінальну відповідальність за мізогінну поведінку

Дата: 09 Березня 2023
A+ A- Підписатися

У Шотландії пропонують ввести кримінальну відповідальність за мізогінну поведінку. Якщо законодавство змінять, то чоловікам за відповідну поведінку може загрожувати до семи років позбавлення волі.

Про це повідомляє The Telegraph.

Ілюстрація: Sébastien Thibault

Шотландська національна партія (SNP) пропонує створити п’ять нових законів, які заборонятимуть “образливу й принизливу” чоловічу поведінку, яка “заважає жінкам повноцінно брати участь у суспільному житті”.

Покарання передбачатиметься за гучні сексуалізовані розмови про жінок у громадському місці, вигуки сексуально образливих зауважень до жінок на вулиці, домагання в людних місцях чи демонстрування порнографічного контенту жінці без її згоди.

Погрози зґвалтуванням, сексуальним насильством або каліцтвом також визнаватимуться правопорушенням. Крім того, злочинними можуть визнати дії блогерів чи інфлюенсерів, які роблять провокаційні висловлювання про жінок і дівчат.

За мізогінну поведінку партія пропонує максимальне покарання у вигляді семи років позбавлення волі. Кримінальна відповідальність наступатиме у випадках, “коли злочинець сприймає свою жертву як жінку незалежно від статі чи гендеру постраждалих”. Кривднику не обов’язково звертатися безпосередньо до жінки, щоб його визнали винним.

Пропозиції партії ґрунтувалися на звіті шотландської адвокатки Гелен Кеннеді, яка досліджувала випадки мізогінії на північному кордоні країни. За її словами, юристка виявила, що жінки стикаються з “абсолютним жахом” і попередила, що те, що сприймається як “низький рівень” домагань, може виявитися “підґрунтям, яке призведе до тяжчих злочинів”.

“Настав час почути від дівчат і жінок те, що, на їхню думку, слід включити в закон, щоб до них можна було ставитися як до рівних і жити без насильства та приниження”, зазначила Кеннеді.

Водночас жінок, які роблять небажані сексуально мотивовані домагання щодо чоловіків або публічно обговорюють своє сексуальне життя, не каратимуть.

Нагадаємо, на початку 2022 року, палата лордів Великої Британії проголосувала за те, щоб визнати жінконенависництво злочином ненависті в Англії та Уельсі. Рішення ухвалили 242 голосами проти 185.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter