У Маріупольському районі військові РФ ув’язнюють та розстрілюють українських волонтерів і чиновників

Дата: 02 Червня 2022
A+ A- Підписатися
У Маріупольському районі на Донеччині окупанти ув’язнюють та розстрілюють українських волонтерів та чиновників, які відмовилася від співпраці з росіянами.
 
Про це повідомив Маріупольський міський голова Вадим Бойченко.
 
Скриншот Google Maps

В Маріупольському районі окупанти ув’язнюють та розстрілюють українських волонтерів та чиновників. Всі вони відмовилися співпрацювати з колаборантами та окупаційною владою”, – йдеться у повідомленні.

Так, за словами Бойченка, фейковий суд так званої “ДНР” засудив до 10-річного ув’язнення голову одного з приазовських селищ. Також відомо про одного держслужбовця, якого стратили через розстріл.

Крім того, очікує вироку самопроголошеної республіки і українська суддя, яка розглядала декілька резонансних справ щодо сепаратизму. Є повідомлення про застосування до неї тортур.

Маріупольський міський голова додав, що в тюрмі в Оленівці окупанти утримують кілька десятків волонтерів, які в березні-квітні допомагали евакуюватися маріупольцям та намагалися доставити харчі і воду у заблоковане місто.

Напередодні повідомлялося, що 25 водіїв-волонтерів, які возили гуманітарну допомогу із Запоріжжя до Маріуполя, викрали та вже два місяці незаконно утримують на території колишньої виправної колонії №120 в окупованому селі Оленівка Донецької області. Родичі полонених тривалий час не наважувалися публічно заявити про викрадення, оскільки боялися, що розголос може зашкодити. Утім, за їхньою останньою інформацією, полонених українців збираються судити за “законодавством” терористичного квазідержавного утворення “ДНР” за частиною 2 статті 233 (“Участь у терористичному угрупуванні”), яка передбачає позбавлення волі строком від 5 до 10 років та штраф.

Родичі просять українських правоохоронців відкрити кримінальне провадження за фактом викрадення та незаконного утримання цивільних (ст. 146, 147 Кримінального кодексу України), а також сприяти їхньому звільненню. Заяву з правовими аргументами про скоєння воєнного злочину склала чеська гуманітарна організація “Допомагаємо поїхати” (Helping to Leave).

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter