“Були дні, коли на Маріуполь скидали понад 150 авіабомб”: українські військові дали онлайн-брифінг із заблокованої “Азовсталі”

Дата: 08 Травня 2022
A+ A- Підписатися

У Маріуполі заступник командира полку “Азов” Святослав Паламар (Калина) та офіцер управління розвідки Ілля Самойленко 8 травня дали онлайн-брифінг із заблокованого заводу “Азовсталь”, який продовжують захищати українські військові.

Трансляцію вело “Громадське”.

Святослав Паламар та Ілля Самойленко. Скриншот з відео

Святослав Паламар розповів про ситуацію на “Азовсталі” станом на час проведення брифінгу: росіяни ведуть інтенсивні обстріли, лише за попередню ніч бійці налічили 25 вильотів, зокрема з трьох стратегічних бомбардувальників. Працюють танки, міномети, снайпери. Російська піхота вдається до спроб штурму заводу.

Щодо цивільних, за словами військового, за останні три дні евакуювали багатьох, але чи всіх — сказати не можна, оскільки жодна міжнародна організація чи українські політики не приїхали на завод. Також немає спеціальної техніки, щоб розібрати завали.

На території заводу — багато загиблих цивільних і військових, сказав Паламар. Попри оголошений режим тиші під час евакуації цивільних, 6 травня загинули троє військових “Азова”, шестеро отримали поранення. 

Ілля Самойленко сказав, що блокада Маріуполя, яка відбувається останні 2,5 місяця, призвела до значних втрат серед мирного населення.

“Найбільше розбиває серце те, що відбувається евакуація невеликих груп. Політики відзначають невеликі перемоги — евакуацію кількох десятків та сотень людей, водночас понад 25 тисяч людей було вбито російською армією”, — підкреслив він.

Він також заявив, що “азовці”, які захищають “Азовсталь”  — унікальні, багато хто називає їх героями. За його словами, героїзм з’являється тоді, коли зазнає невдачі планування та організація.

“Багато людей вважають, що ми —  живі герої. Переважно так воно і є. Коли почалося оточення міста, ми вирішили все одно тут стояти і захищати його. У нас був наказ захищати Маріуполь. Не було наказу повністю взяти на себе командування обороною Маріуполя, однак ми це рішення ухвалили, бо більше ніхто на таке не спромігся”, — сказав Самойленко.

Український офіцер назвав втрати російської армії в Маріуполі з 24 лютого по 15 квітня: бійці “Азова” вбили 2,5 тисячі окупантів та поранили ще 5 тисяч. Це це понад 15% військових втрат армії РФ.

Водночас знищено понад 60 танків і пошкоджено ще 30 — 10% втрат російської армії. Також знешкоджено 10% артилерійських систем окупантів.

За словами Самойленка, були дні, коли на Маріуполь скидали понад 150 авіабомб, проте ані повітряної допомоги, ані наземної, ані артилерійської підтримки бійці не отримували.

Він розповів, що всередині “Азовсталі” перебувало декілька тисяч цивільних.

“Якби тут не було цивільних, то місто було б просто полем бою. Але ми захищали їх, бо це наш обов’язок. Ми розмістили їх у бункерах подалі від наших позицій. Ми надавали їм медичну допомогу, їжу, воду — ділилися всіма ресурсами, які мали”, — сказав він.

Щодо подальших дій військових у Маріуполі, офіцер сказав, що є у теорії чотири варіанти. 

Перший — відкласти зброю і чекати на кінець, це буде повільна смерть від голоду або швидка від бомб. Другий — спробувати “втекти, як боягуз”, “думати лише про власне життя, а не про обов’язок та присягу”.  Третій варіант — здатися.

“Четвертий варіант — єдиний спосіб, який гарантує життя, за яке вам не буде соромно, — це стояти і боротися”, — сказав Самойленко.

Щодо варіанту здатися в полон, він прокоментував так: “Ми весь цей час знали, що полк “Азов” не має високих шансів на виживання, якщо нас візьмуть у полон. Здатися для нас неприйнятно. Ми не можемо зробити такий подарунок ворогу. Кожен полонений — це ресурс політичного і військового тиску, щоб підвищити рівень переговорів і позицій, які ми можемо залишити на політичній сцені”.

Він також нагадав про долю одного з українських військових, якого у 20-х числах квітня захопили в полон під час бою. Росіяни розповсюдили відео про те, що українські солдати здають зброю, а згодом мати полоненого отримала повідомлення про його смерть.

Самойленко наголосив на тому, що військові з “Азовсталі” можуть бути лише евакуйовані, оскільки вже “витратили всі ресурси для ефективної оборони”.

“У нас все ще є провізія, вода та зброя, зокрема артилерія, але ми не можемо її використовувати, бо ми близько до міста. Але всі наші ресурси обмежені, ми не отримували поновлення. Ми будемо боротися до кращого вирішення ситуації”, — пояснив він.

Він також сказав, що “азовці” в Маріуполі тримають зв’язок з командуванням і мають наказ тримати оборону. Зв’язок із рідними у більшості військових також є.

На думку бійців, допомогти військовим і цивільним на “Азовсталі” могла б будь-яка країна, яка “має достатньо мужності втрутитися і зупинити Росію”.

Попри ситуацію, що склалася, військові заявили, що не мають страху.

“Він зник. Кожний день, кожна хвилина можуть бути останніми, тож страху нема. Не так важко жити без страху”, — сказав Самойленко.

До того ж на території “Азовсталі” — декілька сотень поранених людей.

“У нас багато поранених, яких ми не можемо залишити тут, вони заслуговують на належну підтримку та лікування. Ми не покинемо нікого. Ми надаємо необхідну допомогу, але в нас багато поранених солдатів, які мають бути евакуйовані”, — сказав він.

Російські військові прорвались на територію “Азовсталі” у заблокованому Маріуполі 4 травня. Перед цим російський уряд розповсюдив заяву про те, що завод вирішили не штурмувати, а взяти в облогу. Між українськими військовими та окупантами тривають важкі бої.

Україні за підтримки ООН вдалося домовитися про евакуацію цивільних, які ховались у бомбосховищах заводу. Вона почалась 1 травня. 7 травня українська влада повідомила про те, що звідти вдалося вивезти всіх жінок, дітей та літніх людей.

Президент Володимир Зеленський оголосив про підготовку евакуації з “Азовсталі” поранених та медиків. За даними виконувача обов’язків командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергія Волинського, станом на 27 квітня на заводі перебувало понад 600 поранених військових.

Бійці “Азова”, які утримують завод, неодноразово звертались до української влади та світової спільноти і повідомляли, що в них і цивільних є проблеми з їжею, водою, ліками, боєприпасами.

Активісти й низка неурядових організацій створили петицію до ООН і лідерів країн світу із закликом врятувати українських бійців та цивільних із заводу “Азовсталь”, застосувавши процедуру екстрадиції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter