У Маріуполі окупанти вимагають від мешканців повернутися до міста, а від експоліцейських – до роботи у відділи 

Дата: 25 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У Маріуполі російські військові оголосили про створення зони безпечного компактного розселення: евакуйованим мешканцям телефонують із “пропозицією” повернутися до міста. Крім того, окупанти заявляють про роботу своєї “поліції”, а від колишніх працівників маріупольського управління МВС України вимагають прийти до райвідділів. 

Про це в телеграмі пише радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко. 

Розбомблений росіянами Маріуполь. Джерело: фейсбук-сторінка Дениса Казанського
 
“Окупанти разом з колаборантами намагаються створювати ілюзію відновлення та покращення. Окрім пасхальних служб у двох храмах Московського патріархату (один у центральному районі, поруч з Драмтеатром, один на Лівобережжі – за участю ватажка терористів Пушиліна і Денис Пушилін – український колабораціоніст із Росією, другий ватажок терористичного квазідержавного утворення "Донецька народна республіка" з 20 листопада 2018 року.), окупанти оголосили про створення зони безпечного компактного розселення в Маріуполі”, – зазначив Андрющенко. 

За інформацією, яку поширюють окупанти, додав він, у Приморському районі Маріуполя в уцілілих приватних будинках розселятимуть  маріупольців, що покинули місто через втрату житла і тимчасово мешкають на узбережжі.

“Розселення проходитиме за принципом гуртожитку, коли в одну будівлю будуть одночасно розселяти п’ять-шість родин. Активно обдзвонюють мешканців, зокрема тих, що виїхали до Запоріжжя і інших регіонів України, з пропозицією / вимогою повернутися. До процесу залучено одного зі співробітників рятувальних служб, але на зараз встановлюємо його роль та наявність примусу до співпраці. Тому просимо не робити поспішних висновків”, – пише Андрющенко. 

Він також поінформував, що в місті почала роботу “міліція” окупантів: “Колишніх співробітників поліції зобов’язують з’явитися на службу”. 

Андрющенко опублікував скриншот допису окупантів у телеграмі, в якому йдеться, що “колишні співробітники Маріупольського ГУ МВС України в Донецькій області зобов’язані з’явитися до районних відділів поліції для реєстрації незалежно від намірів подальшого проходження служби в ОВС ДНР”.

А “співробітники Приморського РВ Маріупольського ГУ МВС України в Донецькій області мають з’явитися до відділу поліції в Мангуші”.

Радник мера також спростував заяву “народної міліції ДНР” про те, що “відповідні рови для масових поховань маріупольців було зроблено інженерними військами України 6–11 березня”:

“Вимушені нагадати, що на підтверджений період облаштування місць масових поховань ця територія вже перебувала під контролем російського окупаційного корпусу. Окрім того, історія, викладена на стільникових знимках, спростовує цю маячню”. 

Нагадаємо, що в селищі Мангуш, за 20 км від Маріуполя, російські військові могли поховати від 3 до 9 тисяч маріупольців. На це вказує зіставлення супутникового фото з Мангуша із супутниковими фото поховання  в Бучі Київської області. В останньому виявили тіла 70 людей. 

Ще одну братську могилу поблизу Маріуполя супутник зафіксував поруч із кладовищем окупованого села Виноградне, яке розташоване за 56 кілометрів   від міста.

Третє місце масового поховання – викопані траншеї – з’явилося на території кладовища окупованого російськими військами селища Старий Крим, що за 5 км від міста. Довжина траншей сягає понад 200 метрів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter