У Львові вдаються до самосуду щодо ромів. Цим уже послуговується російська пропаганда для просування наративу про “неонацистів”

Дата: 22 Березня 2022
A+ A- Підписатися
Від 21 березня в українських соціальних мережах опублікували низку дописів, на яких зображено самосуд щодо, ймовірно, ромів, причетних до крадіжок. Їм залили зеленкою обличчя та примотали скотчем до стовпів. 
 
Про це у своєму фейсбуку написав активіст Дем’ян Романович. Російська пропаганда вже використовує ці публікації для поширення повідомлень про те, що ці фотографії підтверджують “активність неонацистів в Україні”, кажуть ромські правозахисники.  
 
Фото з фейсбуку Дем’яна Романовича

Так, в одній з подібних публікацій йдеться, що “до Львова повернулися кишенькові злодії, які перебралися з Києва, де успішно роками обкрадали й грабували людей”. 

“Дуже не хочеться розганяти зраду в такі часи, але замовчувати проблеми теж не варіант, краще просто оперативно на них реагувати. Я розумію, що в багатьох регіонах правоохоронці повністю включені в оборону міст, і тому подібні методи боротьби з мародерами і Мародерство – це воєнний злочин, який вчиняється лише на полі бою. Те, що роблять у містах (які не під окупацією), де не тривають активні бойові дії, – це звичайні крадіжки, грабежі, розбої, залежно від форми вчинення. силами тероборони та місцевих мешканців цілком зрозумілі, хоча й неідеальні. Але Львів живе відносно мирним життям, більшість бізнесів працюють, заклади переповнені. Ніяких “мародерів” тут немає і не може бути. Зі злочинцями має боротися поліція, хоча тероборона може їм допомагати, але не вчиняти самосуд”, – написав Романович.

Якщо ж жодних злочинів зафіксовано не було, додає активіст, то ті, хто, прикриваючись війною, посилюють міжетнічну ворожнечу та “кошмарять ромів на ґрунті ненависті”, працюють на руку ворога, і ними має займатись СБУ.  
 
Як розповів ZMINA ромський правозахисник Юліан Кондур, інформацію щодо випадків самосуду їм підтвердили активісти з моніторингу прав людини у Львові. За їхніми даними, до інцидентів причетна група “Ловціі Спільнота, організована для пошуку “на живця” ромів, які “грабують людей”. Ініціаторами руху виступили “звичайні львів’яни, яким набридло те, що відбувається в місті з боку ромів”. .
 
“Ми передали дані в СБУ. В органі, однак, спочатку не хотіли реагувати, допоки не з’явилась інформація, що це вже використовують російські пропагандисти, щоб стверджувати, що в “Україні правлять нацисти”. Також ми написали заяву до МЗС. Зрозуміло, ми не очікуємо оперативних дій, але доводимо такі випадки до відома держави”, – прокоментував Кондур. 

 
ZMINA детально писала про те, чому практика самосуду над “мародерами”, зрозуміла з емоційних причин, є протизаконною, лише шкодить Україні та має відбуватися відповідно до Кримінального кодексу України. 
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter