У Латвії заборонили ретрансляцію 16 російських каналів, адже офіційно в країні їх ніхто не представляв

Дата: 09 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Латвійська Національна рада з електронних ЗМІ вирішила вилучити 16 російських телеканалів зі списку тих, що ретранслюються на території країни, адже з лютого їхній представник у країні невідомий.

Про це повідомили на сайті регулятора. 

Згідно з латвійськими законами, щоб потрапити до списку програм, які можуть ретранслювати в країні, представник власника програми повинен подати документи або витяги, що підтверджують його право на розповсюдження програми.

З опівночі 10 лютого в країні перестануть показувати російські канали REN TV Baltic, NTV Mir Baltic, Karusel International, NTV Serial (“НТВ Серіал”), NTV Stilj (“НТВ Стиль”), “НТВ право”, “Кіномікс”, “Наше нове кіно”, “Рідне кіно”, “Індійське кіно”, “Кінокомедія”, “Кіносерія”, КВН ТВ, “Кухня ТВ”, BOX TV і HD Life.

Попередній правовласник повідомив, що з 1 лютого не має права на ці програми. Таку ж інформацію надавали й кабельні оператори, а тому регулятор звернувся до можливого нового представника з проханням подати підтверджувальні документи. Проте документів, що підтверджують такі права, до ради не надходило. 

“З метою захисту латвійського інформаційного простору Національна рада з електронних ЗМІ активізуватиме перевірку всіх програм у реєстрі ретрансльованих програм у Латвії, і, якщо будуть виявлені подібні випадки, діятимемо відповідно”, – запевнили у відомстві. 

Напередодні в Латвії вирішили на рік заборонити ретрансляцію телеканалу “Росія РТР” через мову ворожнечі та заклики до війни в ефірі. Увагу до ефіру телеканалу привернула, зокрема, програма “60 хвилин”, у межах якої ведучі Євген Попов та Ольга Скабєєва, наприклад, називали Україну “терористичною державою”, а лідерку білоруської опозиції Світлану Тихановську – “відьмою” та “чудовиськом” та розмірковували про можливий спосіб убивства політикині в центрі Мінська. 

Нагадаємо, що минулого року Служба державної безпеки Латвії затримала декількох журналістів видань Sputnik і Baltnews, що входять до міжнародного інформаційного агентства (МІА) “Росія сьогодні”, роботу яких до цього заборонили в країні. 

Балтійські країни не перший рік забороняють на своїй території трансляцію російського телебачення. Так, у травні 2016 року регулятор у Литві зобов’язав ретрансляторів на один рік перевести російськомовний телеканал NTV Mir Lithuania до пакета програм, доступних лише після внесення додаткової плати.

Згодом це рішення підтримав суд у Люксембурзі, які постановив, що влада країн ЄС може переводити виключно на платне мовлення канали, які пропагують ненависть.

Фотографія обкладинки з відкритих джерел 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter