У Латвії на рік заборонили ретрансляцію російського телеканалу через мову ворожнечі

Дата: 08 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Латвійська Національна рада з електронних ЗМІ вирішила на рік заборонити ретрансляцію телеканалу “Росія РТР” на території країни через мову ворожнечі та заклики до війни в його ефірі. 

Про це повідомили на сайті регулятора. 

Фото: ЕРА

Російський телеканал транслювали на балтійські країни з 2009 до 2018 року, до того як регулятори Литви та Латвії почали вбачати в його роботі порушення, зокрема через мову ворожнечі. 

Після блокування у 2018 році на базі телеканалу “РТР-Планета-СНГ” у Швеції створили телеканал, який ретранслював ефіри російських медіа з місцевою рекламою. Увагу регулятора до їхньої роботи привернула, зокрема, програма “60 хвилин”, у межах якої ведучі Євген Попов та Ольга Скабєєва неодноразово вдавалися до мови ворожнечі та закликали до війни. 

Так, у липні минулого року Скабєєва назвала в ефірі телеканалу Україну “терористичною державою”, а колишнього очільника країни Петра Порошенка – “терористом”. Розпалюванням ворожнечі назвали також слова ведучих шоу щодо Білорусі та лідерки опозиції Світлани Тихановської. У жовтневому ефірі вони називали її “відьмою” та “чудовиськом”, а також розмірковували про можливий спосіб її вбивства в центрі Мінська. 

Фото: ТАСС

“…Потрібно повернути її (йдеться про представницю білоруської опозиції Світлану Тихановську. – Ред.) з Литви назад до Мінська, а потім трибунал і повісити в центрі Мінська, щоб усі побачили”, – говорили ведучі. 

Висловлювали в ефірах телеканалу й заклики до військового вторгнення на територію країн ЄС:

“…Цим територіям (литовські міста Вільнюс і Клайпеда та Північна Польща. – Ред.) тепер ми (йдеться про Росію. – Ред.) могли заявити свої претензії. Нарву потрібно приєднати до Росії, бо там є лише росіяни. Латвійське місто Єкабпілс – російське місто”. 

Ще одним політичним шоу, яке привернуло увагу латвійського регулятора, стала передача “Недільний вечір з Володимиром Соловйовим”, а саме випуск від 6 грудня. У ньому ведучий каже таке: 

“Нам потрібне нове суспільство, нам потрібен новий спосіб мислення, і нам потрібна маленька переможна війна. Необхідний прорив, щоб під гуркіт наших (йдеться про Росію. – Ред.) танків, БТР, літаків ми кудись їхали, когось захищати й святкувати це як перемогу”.

Окрім цього, у регулятора нагадали, що Соловйов неодноразово висловлював дуже агресивну позицію на адресу гостей програми, які представляють українську сторону та українців.

Російський пропагандист Володимир Соловйов. Фото: з відкритих джерел

Ви (йдеться про українців. – Ред.) нацистська мерзота! Захід ніколи не запроваджуватиме санкцій проти вас (України. – Ред.), але я сподіваюся, що ми (Росія. – Ред.) введемо санкції проти вас, і тоді ви насправді затремтите”, – казав Соловйов. 

Заборона на ретрансляцію “Росія РТР” на території Латвії набере чинності 15 лютого цього року. Операторам дадуть тиждень, щоб зняти програму зі своєї сітки. Востаннє регулятор блокував ретрансляцію “Росія РТР” у січні 2019 року на три місяці. 

Нагадаємо, що минулого року Служба державної безпеки Латвії затримала декількох журналістів видань Sputnik і Baltnews, що входять до міжнародного інформаційного агентства (МІА) “Росія сьогодні”, роботу яких до цього заборонили в країні. 

Нещодавно президент України Володимир Зеленський підписав указ про запровадження санкцій терміном на п’ять років щодо бізнесмена Тараса Козака, а також щодо телеканалів ZIK, “112 Україна” та NewsOne, власником яких він є. За час свого існування мовники неодноразово ставали об’єктами уваги Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, адже транслювали російську пропаганду та не гребували мовою ворожнечі в ефірі. 

Блокування телеканалів викликало неоднозначну реакцію, адже, наприклад, Національна спілка журналістів засудила такі дії влади, але з їхньою думкою погодилися не всі експерти та правозахисники. 

Читайте також розбір ZMINA про те, на чому базується заборона, чи можна буде її оскаржити в суді, зокрема в ЄСПЛ, а також чи є блокування телеканалів наступом на свободу слова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter