У Латвії затримали журналістів за роботу на російського пропагандиста Кисельова

Дата: 04 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Служба державної безпеки Латвії затримала декількох журналістів видань Sputnik і Baltnews, що входять до міжнародного інформаційного агентства (МІА) “Росія сьогодні”, роботу якого заборонили в країні. 

Про це повідомляє видання Delfi.

Обшуки пройшли в шістьох осіб, зокрема в журналістів Андрія Солопенка та Андрій Яковлєва, яких відпустили після допиту. Прийшли правоохоронці й до журналістки Baltnews Алли Березовської. Затримали також проросійського активіста Володимира Ліндермана

У липні поточного року литовська та латвійська влади заборонили на території своїх країн мовлення російських каналів із сітки Russia Today через те, що їх контролює генеральний директор МІА “Росія сьогодні” Дмитро Кисельов, який перебуває під санкціями ЄС. Саме в порушенні цієї заборони звинувачують затриманих.

Водночас у Службі держбезпеки Латвії вже повідомили, що в журналістів вилучили великий масив інформації, зокрема носії даних і документи. Проти них також застосували заходи, не пов’язані з позбавленням волі.

Нагадаємо, що минулого року Комісія телерадіомовлення Литви вирішила заблокувати на території країни сайт російської інформаційної агенції Sputnik, що відома своїми пропагандистськими матеріалами. Країна стала не першою, яка заблокувала сайт агенції, адже у 2016-му Sputnik перестав працювати в Туреччині. 

Незадовго до цього суд у Люксембурзі вирішив, що влада країн ЄС може переводити виключно на платне мовлення канали, які пропагують ненависть. У такий спосіб суд підтримав рішення Литовської комісії з радіо і телебачення, яка в травні 2016 року зобов’язала ретрансляторів на один рік перевести російськомовний телеканал NTV Mir Lithuania в пакет програм, доступних лише після внесення додаткової плати. Телеканал, як тоді зазначали литовські регулятори, пропагує ненависть, ворожнечу та дезінформує користувачів у своєму ефірі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter