У Київській області та столиці оголосили режим надзвичайної ситуації: що це означає?

Дата: 18 Березня 2020
A+ A- Підписатися

У Київській області та столиці оголосили режим надзвичайної ситуації у зв’язку з епідемічною ситуацією на території області через новий коронавірус.

Про це повідомили в Київській облдержадміністрації.

В області введено режим надзвичайної ситуації18 березня 2020 року відбулося позачергове засідання обласної комісії з…

Опубліковано Київська обласна державна адміністрація Середа, 18 березня 2020 р.

Рішення про запровадження режиму надзвичайної ситуації ухвалили на позачерговому засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

“Проаналізувавши епідемічну ситуацію на території Київської області, спричинену вірусом COVID-19, вирішили класифікувати її як “Медико-біологічну надзвичайну ситуацію природного характеру регіонального рівня” та тимчасово ввести на території Київської області режим надзвичайної ситуації”, – розповіли посадовці. 

Керівником робіт з ліквідації надзвичайної ситуації призначили Олега Торкунова, заступника голови КОДА, а керівником штабу з ліквідації наслідків – Максима Іонова, директора департаменту охорони здоров’я КОДА. Відтепер для жителів області працює гаряча лінія за телефоном 0456-31-00-46. Людям, які звертатимуться туди, лікарі-консультанти надаватимуть необхідну інформацію про коронавірус та допомогу в разі підозрі на COVID-19.

Рішення щодо впровадження на території Києва режиму надзвичайної ситуації ухвалили під час засідання Кабміну. 

Як відомо, Кодекс цивiльного захисту України визначає надзвичайну ситуацiю як обставини на окремiй територiї чи суб’єктi господарювання на нiй або водному об’єктi, що характеризуються порушенням нормальних умов життєдiяльностi населення, спричинені катастрофою, аварiєю, пожежею, стихiйним лихом, епiдемiєю, епiзоотiєю, епiфiтотiєю, застосуванням засобiв ураження або iншою небезпечною подiєю, що призвела (може призвести) до виникнення загрози життю або здоров’ю населення, великої кiлькостi загиблих i потерпілих, заподіяння значних матерiальних збиткiв, а також до неможливостi проживання населення на такiй територiї чи об’єктi, провадження на нiй господарської дiяльностi.

Режим пiдвищеної готовностi та надзвичайної ситуацiї запроваджується:

  • у разi загрози виникнення надзвичайної ситуацiї залежно вiд прогнозованих наслiдкiв та можливого рiвня надзвичайної ситуацiї за рiшенням Кабiнету Мiнiстрiв України, мiсцевих державних адмiнiстрацiй, органiв мiсцевого самоврядування в Українi або в межах конкретної її територiї тимчасово вводиться режим пiдвищеної готовностi;
  • у разi виникнення надзвичайної ситуацiї з тяжкими наслiдками за рiшенням Кабiнету Мiнiстрiв України, мiсцевих державних адмiнiстрацiй, органiв мiсцевого самоврядування в Українi або в межах конкретної її територiї тимчасово вводиться режим надзвичайної ситуацiї.

Вiдповiдно до Постанови Кабiнету Мінiстрiв України № 11 вiд 9 сiчня 2014 року “Про затвердження Положення про єдину державну систему цивiльного захисту”, основними завданнями, що виконуються єдиною державною системою цивiльного захисту в режимi надзвичайної ситуації, є:

  • оповiщення органiв управлiння та сил цивiльного захисту, а також населення про виникнення надзвичайної ситуацiї та iнформування його про дiї в умовах такої ситуацiї;
  • призначення керiвника робiт з лiквiдацiї наслідкiв надзвичайної ситуацiї та утворення в разi потреби спецiальної комiсiї з лiквiдацiї наслiдкiв надзвичайної ситуацiї;
  • визначення зони надзвичайної ситуацiї;
  • постiйне прогнозування зони можливого поширення надзвичайної ситуацiї та масштабiв можливих наслiдкiв;
  • органiзацiя робiт з локалiзацiї i лiквiдацiї наслiдкiв надзвичайної ситуацiї, залучення для цього необхiдних сил і засобiв;
  • органiзацiя та здiйснення заходiв щодо життєзабезпечення постраждалого населення;
  • органiзацiя та здiйснення (у разi потреби) евакуацiйних заходiв;
  • органiзацiя i здiйснення радiацiйного, хiмiчного, бiологiчного, iнженерного та медичного захисту населення i територiй вiд наслiдкiв надзвичайної ситуації;
  • безперервний контроль за розвитком надзвичайної ситуацiї та становищем на аварiйних об’єктах i прилеглих до них територiях;
  • iнформування органiв управлiння цивiльного захисту та населення про розвиток надзвичайної ситуацiї та заходи, що вживаються.

Водночас треба пам’ятати, що запровадження режиму надзвичайної ситуації не передбачає жодних обмежень прав та свобод для громадян.

Нагадаємо, що задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні запровадили карантин на три тижні. Обмеження ввели, зокрема, на проведення масових заходів, у яких заплановано участь 200 та більше осіб. Крім того, із 12 березня до 3 квітня не працюватимуть навчальні заклади. Із 16 березня 2020 року і до 3 квітня також припиняється в’їзд іноземців та осіб без громадянства на територію України (окрім тих, що мають право на проживання в Україні). 

Кабінет Міністрів також ухвалив рішення щодо обмеження пасажирських перевезень на території України, а парламент запровадив покарання за порушення карантину. Водночас Україна не каратиме іноземців, що не встигли вчасно виїхати з країни через карантин.

У Києві влада посилила обмежувальні заходи, зокрема закрила ТРЦ та ресторани. Детальніше про те, яка ситуація склалась у столиці, читайте тут.

Про обмеження щодо коронавірусу у світі читайте тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter