У Києві заборонили російськомовний культурний продукт у публічних місцях

Дата: 13 Липня 2023
A+ A- Підписатися

У Києві посадовці наклали мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території міста.

Про це повідомили у Київській міській раді. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Getty Images

Відповідне рішення ухвалили 71 голосом. 

“Фактично передбачено заборонити публічне висвітлення та демонстрацію російськомовних товарів та послуг, які створені у процесі провадження діяльності у сфері культури. Це книги, художні альбоми, аудіовізуальні твори, музичні звукозаписи, вироби художніх промислів, театральні та циркові вистави, концерти та культурно-освітні послуги. Російська – мова країни-агресора, і їй не місце в серці нашої столиці”, – каже депутат та голова постійної комісії з питань освіти й науки, молоді та спорту міськради Вадим Васильчук.

Він додав, що мораторій розповсюджуватиметься “і на об’єкти матеріальної та духовної культури, що мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення і підлягають збереженню, відтворенню та охороні відповідно до законодавства України”. Детальніше свою думку посадовець поки не розкрив, втім, журналісти, наприклад, “Детектору медіа” вже звернулись до нього за роз’ясненнями. 

Історія із забороною російськомовного культурного продукту в Україні почалась ще у вересні 2019 року, а першими таку заборону увели на території Львова та Львівської області. Згодом ініціативу львівських депутатів підхопили в Тернополі, Житомирі та на Волині. 

Втім, ухвалення таких рішень суперечить Конституції, що вже підтверджував суд. Коли Львівська облрада програла апеляцію у цій справі, то експерт Центру громадянських свобод Володимир Яворський пояснював читачам ZMINA, що українське законодавство взагалі не містить такого поняття, як “російськомовний культурний продукт”.

Крім того, місцеві ради у своїх рішеннях тоді посилались на визнання Росії країною-агресором, однак у самих рішеннях йшлось не про заборону продукції, виробленої у РФ, а про заборону продукції російською мовою, що є суттєво відмінним поняттям, бо фактично забороняє  й товари, вироблені в Україні.

Окрім цього, стаття 34 Конституції України гарантує кожному “право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань”. Це ж право гарантує стаття 10 Європейської Конвенції про захист прав людини.

“Ця свобода повною мірою охоплює й право самому обирати мову, якою реалізувати свободу вираження”, – пояснював експерт. 

Водночас стаття 10 Конституції України досі без жодних винятків гарантує в Україні “вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України”. 

Абсолютна більшість українців, як свідчать опитування, не бачить утисків російської мови в Україні. Не бачить таких утисків й мала кількість опитаних, які ідентифікували себе за національністю як росіяни. 

Нагадаємо, що цього року медіа писали про заборону на території деяких регіонів УПЦ МП, втім повноважень ухвалювати такі рішення місцеві посадовці не мають. Детальніше про це можна почитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter