Суд підтвердив незаконність введення мораторію на російськомовний культурний продукт у Львові

Дата: 16 Травня 2019
A+ A- Підписатися

Львівська облрада програла апеляцію на рішення суду першої інстанції щодо запровадження мораторію на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Львівської області.

Про це повідомляє видання ZIK.

Львівська облрада подала апеляцію на рішення суду від січня цього року, яке визнавало введення заборони на публічне використання російськомовного культурного продукту в області порушенням Конституції, а саме статті 10, у якій ідеться, що єдиною державною мовою в Україні є українська, а держава забезпечує всебічний її розвиток і функціонування в усіх сферах суспільного життя на всій території країни. Тоді з позовом до суду звернулися ГО “Всеукраїнський громадський рух “Український вибір – право народу”, львів’янин Сергій Іванов-Малявін і адвокат Роман Лихачов.

14 травня Восьмий апеляційний адміністративний суд постановив апеляційну скаргу Львівської обласної ради задовольнити частково: рішення Львівського окружного адміністративного суду в частині задоволення позовних вимог ГО “Всеукраїнський громадський рух “Український вибір – право народу” скасувати і відмовити в позові, а в частині позовів Іванова-Малявіна і Лихачова рішення залишити без змін.

За словами Іванова-Малявіна, скасування задоволення позовних вимог Всеукраїнського громадського руху “Український вибір – право народу” відбулося тому, що рішення обласної ради їх не стосується, проте навіть наявне рішення апеляційного суду фактично скасовує мораторій. 

У свою чергу начальник юридичного відділу Львівської облради Андрій Мельник розповів, що після отримання повного тексту постанови облрада готуватиме касаційну скаргу на рішення апеляційного суду. 

Як відомо, історія із забороною російськомовного культурного продукту в Україні почалась у вересні, коли Львівська облрада запровадила такий мораторій на території Львівщини. Вже за місяць стало відомо, що через заборону в області більше не продаватимуть мистецький журнал “ШО”, який видається в Україні з 1995 року. Згодом ініціативу львівських депутатів підхопили в Тернополі, Житомирі та на Волині.

У листопаді заборону ввели депутати туристичного міста Славське на Львівщині, проте там вони не тільки встановили мораторій на культурний продукт, але й рекомендували готелям не використовувати російську для спілкування з туристами.

Експерт Центру прав людини ZMINA Володимир Яворський зазначає, що ці рішення суперечать Конституції, законам України та міжнародному праву.

Він, зокрема, вказує, що українське законодавство не містить такого поняття, як “російськомовний культурний продукт”. Крім того, місцеві ради посилаються на визнання Російської Федерації країною-агресором, однак у їхніх рішеннях ідеться не про заборону продукції, виробленої в цій країні, а про заборону продукції російською мовою, що є суттєво відмінним поняттям, оскільки забороняє в тому числі й товари, вироблені в Україні.

Стаття 34 Конституції України гарантує кожному “право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань”. Це ж право гарантується статтею 10 Європейської Конвенції про захист прав людини. Ця свобода повною мірою охоплює й право самому обирати мову, якою реалізувати свободу вираження.

Водночас стаття 10 Конституції України без жодних винятків гарантує в Україні “вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України”. 

Ці заборони також можна розглядати і як приклад прямої дискримінації за мовною ознакою, що заборонена Законом “Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні” та статтею 24 Конституції України.

Заборона використання російської мови також порушує закон про національні меншини в Україні та Рамкову конвенцію Ради Європи про захист національних меншин, що була ратифікована Україною у 1997 році.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter