У Києві відкрили виставку “CRIME(A) is HERE”, присвячену бранцям Кремля

Дата: 13 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Правозахисники закликають небайдужих громадян підписати у Музеї історії Києва листівки для бранців Кремля. На першому поверсі музею також можна безкоштовно оглянути виставка “CRIME(A) is HERE”. 

Як передає журналіст видання ZMINA., мета виставки ще раз привернути увагу широкого загалу до теми окупованого Криму і теми українських політв’язнів Кремля. 

Виставку створили художники, які народилися або жили у кримських містах. Марія Куліковська, Krolikowski Art, Олександра Ковальова, Валерій Ведута та Віталій Фоменко розповідають про свій особистий досвід, але водночас цей досвід знайомий кожному.

Відкриття виставки “CRIME(A) is HERE” – це спроба розбудити тему Криму в кожному з нас, це спроба ще раз нагадати, що Крим залишається частиною України. Виставка спрямована на те, щоб ця тема набирала все більшу актуалізацію в Україні і люди вважали її важливою“, –  зазначив один з її ініціаторів – керівник Об’єднання родичів політв’язнів Кремля Ігор Котелянець.

Учасники виставки могли не тільки оглянути експонати, які демонструють незворотність морально-етичних, економічних, політичних, екологічних та багатьох інших процесів, що відбуваються сьогодні в Криму, а й залишити власні записки зі своїми спогадами про Крим.

На презентації також виступили Представник президента України в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Антон Кориневич, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров та батько політв’язня Валентина Вигівського Петро Вигівський.
 
Рефат Чубаров нагадав, що російські силовики в Криму вдаються до практики тортур у політично вмотивованих справах. Він розповів про катування харків’янина Олександра Стешенка та Раїма Айвазова. Російські силовики 2019 року працювали над кримінальною справою, у якій нібито за наказом голови Меджлісу в Криму організували вбивство тих, хто служать російським окупантам.  
 
За словами Чубарова, коли Олександр Стешенко вийшов на волю, через деякий час приїхав до Меджлісу, щоб вибачитись.
 
Рефат Чубаров

“Ми силі за стіл і він почав переді мною вибачитися, бо дав проти мене покази. Я йому сказав, не треба вибачатись, бо ми знаємо, що робиться на півострові. Але він почав мені розповідати, як його катували. Я – чоловік. Мені – за 60 років. Я б не хотів, щоб жоден з вас чув ті деталі, щоб він мені переповідав. Тварини так між собою не чинять, як росіяни вчинили з Олександром Стешенко. Я не зміг до кінця дослухати цю дитину. Так само цілу ніч катували Раїма Айвазова. Потім під ранок його повезли в степ, де імітували розстріл, щоб зламати чоловіка”, – розповів Чубаров. При цьому він закликав пристуніх представників посольство Великобританії та Канади шукати дієві способи, як змусити Росію повернутись в міжнародне право.

Організатори також підготували для відвідувачів листівки з фотографіями та історіями політв’язнів. Кожен охочий зможе написати та надіслати листа підтримки тим, кого несправедливо позбавили свободи. Для того, щоб листи пройшли цензуру, вони мають бути написані російською мовою та бути політично нейтральними. Небайдужих громадян просять дотримуватись цих правил.
 
“Раніше я не міг уявити, що листи можуть бути такими важливими. Вони гріють душу і надихають. Це так важливо для людини, позбавленої свободи. Кожен лист я зберігають і перечитую декілька разів”, – пише політв’язень Ерфан Османов, якому загрожує 20 років позбавлення волі за сфабрикованим звинуваченням у тероризмі та підготовці до силового захоплення влади в Криму.
 
“Я закликаю тих, хто бачить нас, чує, читає про нас за межами цих стін, бути чесними із собою. Неможливо жити просто мовчки, наче нічого не відбувається”, – каже Айдер Джаппаров, засуджений до 17 років колонії суворого режиму за сфабрикованими обвинуваченнями у підготовці насильницького захоплення влади та тероризмі.

Виставка “CRIME(A) is HERE” триватиме 9 днів.  Її можна відвідати безплатно до 22 березня.

Фотографія обкладинки: Микола Мирний, журналіст видання ZMINA

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter