У Києві відбулась акція солідарності з кримчанами, які борються проти російської окупації

Дата: 09 Березня 2020
A+ A- Підписатися

9 березня в київському парку Тараса Шевченка переселенці, політв’язні, правозахисники та державні службовці висловили підтримку кримчанам, які борються проти тимчасової окупації півострова. 

Як повідомляє кореспондент видання ZMINA, захід розпочався о 14:00. Його учасники тримали в руках синьо-жовті прапори та транспаранти з написами “Крим – це Україна”, “Ми з вами! Крим – Україна”, “Crimea is Ukraine”, “Севастополь”.

Організатори акції нагадують, що для українських громадян Криму вкрай важлива підтримка суспільства та держави. Вже шість років, як Росія докладає зусиль, щоб змінити ідентичність мешканців півострова, які підтримують незалежну Україну, намагаються зберегти українську мову та культуру. У такий спосіб вони чинять ненасильницький спротив російській окупації.

“В окупації бути українцем набагато важче, ніж сьогодні в Києві. Ми хочемо цією акцією підтримати тих, хто там лишається. Без таких людей ми не повернемо Крим”, – сказала голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник

Українські правозахисники переконані, що одним зі стратегічних напрямів роботи України має стати протидія мілітаризації освіти на півострові. В межах своєї кампанії зі зміни свідомості та ідентичності Росія привносить воєнний аспект у навчальний процес кримських шкіл.

Очільниця Центру громадянської просвіти “Альменда” Валентина Потапова вважає за важливе зберігати Крим у ментальній пам’яті дітей.

Валентина Потапова

“Це дуже важливо. Кримські діти, які приїжджають сюди, мають відчувати себе тут не чужими, а такими, як і інші діти на материковій Україні”, – наголосила вона.

За словами голови Центру прав людини ZMINA Тетяни Печончик, щоб стерти українську ідентичність на півострові, Росія обмежила свободу слова, водночас постійно культивуючи мову ворожнечі до кримських татар та українців.

“Російська Федерація переслідувала кримських журналістів та ЗМІ. Десять місцевих редакцій і багато журналістів після окупації полишили півострів, а деякі журналісти змушені були піти з професії”, – наголосила вона. Водночас правозахисниця навела справу Українського культурного центру в Сімферополі як приклад придушування української ідентичності.

Тетяна Печончик

“Ця ініціатива виникла після окупації і боролася за збереження української мови, культури та історії в Криму. Вони намагалися видавати газету українською мовою і не займалися політикою. Але учасників Українського культурного центру переслідували, викликаючи на допити та проводячи обшуки в центрі. Зрештою частина активістів цієї ініціативи була змушена виїхати з окупованого півострова. Це показує, що будь-який прояв українськості в Криму – під великим тиском”, – каже Тетяна Печончик. 

Натомість, за її словами, Росія створює свої  маріонеткові організації, щоб на міжнародних майданчиках робити ілюзію відсутності проблем з українською ідентичністю в Криму. 

Ольга Скрипник нагадала про політику переслідування цивільного населення на півострові з боку Росії. Наразі щонайменше 90 громадян України перебувають в ув’язненні з політичних та релігійних мотивів.

Якщо підконтрольні Росії “суди” присуджують політв’язням вироки в понад два роки, то їх вивозять до РФ відбувати покарання. На свою територію Росія також вивозить підозрюваних у справах “Хізб ут-Тахрір” ще на стадії слідства. Українські правозахисники називають такі дії російської влади воєнним злочином і повідомляють про них Міжнародний кримінальний суд. 

“Це робиться спеціально, щоб розірвати зв’язки з родинами, правозахисниками та рідним Кримом”, – прокоментувала Ольга Скрипник. 

Представник Кримської контактної групи з прав людини Адбурешит Джеппаров нагадав, що наразі Росія реалізує політику витіснення з півострова нелояльного до неї населення. Натомість вона завозить своїх громадян. 

Учасники акції закликають небайдужих писати листи політв’язням: це є неабиякою підтримкою для них. Колишній політв’язень Ісмаїл Рамазанов розповів, як йому була важлива підтримка небайдужих громадян, коли його переслідувала російська влада.

“Коли мені постійно продовжували запобіжний захід утримання під вартою і коли говорили про близько сотні людей під судом, яких я навіть і не знав, це давало багато сил. Спротив буде доти, доки будуть люди, які підтримують політв’язнів під судами”, – переконаний він.

Нагадаємо, 26 лютого під час Age of Crimea Forum лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв закликав жителів півострова змінити страх до окупантів на презирство та приєднатись до ненасильницького спротиву окупації.

“Вельмишановні жителі Криму, вже шість років наша земля знаходиться під окупацією. На півострові встановлено режим, що нагадує найгірші роки комуністичного режиму. Ця нав’язана нашій країні гібридна війна забрала вже близько 14 тисяч жертв, десятки тисяч поранених, люди з інвалідністю, мільйони біженців. Кримський півострів, який завжди славився своїми рекреаційними центрами, перетворений у величезну військову базу. Вихід з цієї ситуації один – суворе дотримання міжнародного права обома сторонами. Окупант жорстокий, брехливий і підступний. Однак я закликаю всіх змінити страх на презирство до окупантів”, – звернувся він до мешканців Криму російською мовою.

Як відомо, у лютому 2014 року в Криму з’явилися озброєні люди у формі без розпізнавальних знаків. Вони захопили будівлю Верховної Ради Криму, сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу, інші стратегічні об’єкти та блокували дії українських військ. Росія спочатку відмовлялася офіційно визнавати їх своїми військовослужбовцями, та згодом президент країни Володимир Путін заявив, що це були російські військові.

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся невизнаний більшістю країн світу “референдум” про статус півострова. За його результатами РФ долучила півострів до свого складу. Україна, Європейський Союз та США не визнали результатів голосування на “референдумі”. 

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними, засудивши дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія не визнає своїх зобов’язань з міжнародного гуманітарного права відповідно до свого статусу країни-окупанта. Вона також заперечує анексію півострова та називає це “відновленням історичної справедливості”.

Український парламент офіційно оголосив датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter