“Крим – це сіль України”: 22 лютого в Києві відбудуться заходи до Дня солідарності з анексованим Кримом

Дата та час події: 22 Лютого 2020, 16:00 – 00:00 Місце: Київ
A+ A- Підписатися

22 лютого о 16.00 у Кримському домі в Києві відбудеться акція “Сіль України. День солідарності з нескореним Кримом” до шостої річниці окупації Росією Кримського півострова.

Про це в інформаційному агентстві Укрінформ розповів програмний директор Кримського дому Алім Алієв, передає кореспондент видання ZMINA

“У Криму живуть сотні тисяч наших співвітчизників, які є проукраїнськи налаштованими, які зберігають свою ідентичність та чинять ненасильницький спротив. Наше “домашнє завдання” на сьогодні – зберегти кримськотатарську та українську ідентичності в Криму, дієво захищати права людини, ментально не втратити молоде покоління та зосередитися на системних стратегічних кроках, спрямованих на деокупацію нашої Батьківщини. Бо Крим – це сіль України”, – наголосив Алім Алієв. 

Акція розпочнеться з дискусії “Протиотрута від зневіри: уроки сучасної історії Криму” за участю Мустафи Джемілєва, Ольги Духніч та журналістів Севгіль Мусаєвої та Османа Пашаєва. Її учасники обговорять, чому навчили та що виявили шість років анексії Криму, дискутуватимуть про силу та солідарність, підтримку та стратегії подальших дій.

Окрім цього, у Кримському домі відбудеться фотовиставка “Хроніка реверсивних подій” журналіста Тараса Ібрагімова, якому окупаційна влада заборонила в’їзд до Криму на 35 років.  

Останні чотири роки до заборони на в’їзд від ФСБ журналіст висвітлював політично мотивовані судові процеси проти кримських татар та українців на півострові. 

“За радянських часів був часопис “Хроника текущих событий”. Тарас за  цією аналогією хоче показати, що багато авторитарних, репресивних речей були скальковані з тих часів. Він покаже Крим та життя в ньому за останні декілька років”, – розповів програмний директор Кримського дому. 

На завершення акції відбудеться театральний перформанс “Окупація свободи”. Актори-студенти університету культури відтворять атмосферу півострова. В основі перформансу – тексти політв’язнів та поезія, музика.

“Для нас важлива символічна аналогія з Кримом, бо сіль – це не лише Чумацький шлях до Криму, який був у нашій спільній історії. Будь-яка добре приготована страва не може обійтися без солі. Так само й Україна не може обійтися без окупованих територій. Доки ми пам’ятатимемо смак Чорного моря на наших губах, ми точно не дамо забути про Крим. Ми точно туди повернемося”, – сказав Алім Алієв.   

В акції солідарності також візьме участь журналіст Микола Семена, який 18 лютого полишив півострів через переслідування окупаційної влади.

Нагадаємо, за даними Центру громадянських свобод, за політичними та релігійними мотивами на півострові переслідується щонайменше 90 осіб. Серед них – громадянські журналісти Наріман Мемедемінов, Ремзі Бекіров, Осман Аріфмеметов, Рустем Шейхалієв, Руслан Сулейманов, а також правозахисники Емір-Усеїн Куку та Сервер Мустафаєв.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter