Микола Семена в Києві: “Це гірке відчуття, коли у тебе відбирають професію”

Дата: 19 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Журналіст Радіо Свобода та газети “День” Микола Семена прибув до Києва потягом о 8:07 19 лютого.

Микола Семена, фото: ZMINA

Як повідомляє кореспондент видання ZMINA, Миколу Семену на київському вокзалі зустрічали, зокрема, його колеги, правозахисники, кримчани-переселенці, представники ПЕН-центру України. 

Фото: ZMINA

За його словами, він безперешкодно пройшов контроль російських прикордонників на адмінмежі з Кримом, хоча “перевіряли ретельно”.

Микола Семена повідомив журналістам, що планує пройти медичне обстеження, а потім повернутися до роботи.

Він додав, що намагався без нагальної необхідності не звертатися “до лікарів окупаційної держави”. Через це в нього загострилися проблеми із серцем та хребтом. Журналіст сподівається, що він відбудеться амбулаторним лікуванням. 

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова на своїй сторінці в мережі Фейсбук повідомила, що “за розпорядженням президента Володимира Зеленського кримський журналіст отримає необхідне висококваліфіковане лікування на базі клінічної лікарні “Феофанія”. За її словами, після проходження курсу лікування і реабілітації Микола Семена отримає соціальне забезпечення від держави в повному обсязі.

“Я дуже скучив за журналістикою. У мене – гірке відчуття, коли 50 років займався своєю професією, а тут раптом її у тебе відібрали, коли ти є свідком подій, але не можеш передати інформацію в редакцію. Я не бажаю цього нікому пережити”, – сказав Микола Семена.  

Семена зауважив, що йому складно назвати журналістів у Криму журналістами. 

“Вони формально журналісти. Кримська преса – це дно, яке прославляє владу та персоналії. Справи в економіці, політиці в Криму – недобрі. Тамтешні ЗМІ намагаються донести до слухачів та глядачів, що в Криму перемога за перемогою”, – додав він.  

Микола Семена подякував Національній спілці журналістів України, міжнародним та правозахисним організаціям за підтримку. 

“Я відчував у Криму кожну вашу підтримку”, – прокоментував він. 

Водночас журналіст повідомив, що не планує поки повертатися на окупований півострів.

Головний редактор Крим.Реалії Володимир Притула вважає успіхом міжнародної громадськості повернення на материкову Україну Миколи Семени. 

“Після тиску української влади, міжнародної громадськості та журналістів окупаційна влада пішла на поступки. Важливо, що Микола повернувся і за нього нікого не обмінювали”,  – вважає Володимир Притула. 

Володимир Притула та Микола Семена

Він нагадав, що тимчасова анексія Криму завдала потужний удар по мережі Радіо Свобода та журналістиці на півострові загалом. Окупаційна влада досі арештовувала десятки журналістів та громадських журналістів. Росіяни переслідують їх не за те, що вони писали, а інкримінують різноманітні злочини – від екстремізму до тероризму. 

“Більшість журналістів працює під псевдонімом та фактично в підпіллі. Це вкрай важка та небезпечна робота. Щонайменше журналістам в Криму загрожує штраф за їхню роботу, а максимум – ув’язнення”, – додав він.  

Нагадаємо, що нещодавно підконтрольний Росії Залізничний суд Сімферополя задовольнив клопотання адвоката Семени про дострокове припинення випробувального терміну і зняття “судимості” з журналіста. 

Ще у вересні 2017 року суд в окупованому Сімферополі призначив чоловіку покарання у вигляді двох із половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною вести публічну діяльність протягом трьох років за нібито публічні заклики до порушення територіальної цілісності Росії.

У грудні того ж року підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму частково пом’якшив вирок Семені в частині додаткового покарання, скоротивши термін заборони публічної діяльності до двох років.

Семена стверджує, що у своїх матеріалах він реалізовував право на “вільне висловлення думки”. Міністерство закордонних справ України, Держдепартамент США, Євросоюз і низка міжнародних організацій засудили вирок Семені. 

Раніше Національна спілка журналістів України вимагала від уряду та особисто президента Володимира Зеленського занести Семену до списку осіб, яких утримують на окупованих територіях (так званий обмін “всіх на всіх”), та сприяти його якнайшвидшому поверненню на материкову частину України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter