У Києві протестують проти проведення з’їзду суддів, на якому мають обрати нових членів ВРП

Дата: 09 Березня 2021
A+ A- Підписатися

У Києві активісти проводять акцію протесту під будівлею Президент Готелю, де має відбутися з’їзд суддів, на якому хочуть обрати нових членів Вищої ради правосуддя та одного суддю до Конституційного Суду України.

Про це повідомили на сторінці Центру протидії корупції. 

Президент Готель у Києві. Фото: presidenthotel.com.ua

Спочатку з’їзд суддів мав відбутись у Міжнародному центрі культури та мистецтв, однак після листа голови МВС Арсена Авакова, у якому він рекомендував змінити місце проведення “з міркування питань безпеки делегатів та учасників форуму”, захід перенесли. 

Напередодні з’їзду, 5 березня, посли країн “Великої сімки” закликали відкласти призначення до Вищої ради правосуддя та Конституційного Суду “до встановлення прозорих процесів відбору, які заслуговують на довіру”. Активісти, які зібралися під будівлею готелю 9 березня, також наголошують на недоброчесності кандидатів на посади та самих делегатів з’їзду. 

“Судова реформа досить довго триває, громадськість досить активно брала в цьому участь. За цей час ми навели величезну кількість фактів недоброчесності суддів, однак нічого не відбулося. Ці самі судді залишилися на посадах, отримали величезні зарплати, але продовжують кривосудити, брати хабарі. Ми аналізували, чому так відбулося, та дійшли єдиного висновку: адже все було в руках ВРП. Міжнародне товариство каже: “У вас проблеми з ВРП”. Чому? Адже там сидять судді, які покривають судову систему”, – заявив експерт організації DEJURE та колишній член Громадської ради доброчесності Роман Маселко

У 2018 році, коли відбувся XVI позачерговий з’їзд суддів, членами Вищої ради правосуддя обрали Ларису Іванову, Світлану Шелест, Олега Прудивуса та Наталю Краснощокову. Однак їхні імена були відомі напередодні обрання, а їхня доброчесність викликала сумніви в активістів. Так, суддя Іванова мала у своєму володінні статки, які пояснювала роботою в Німеччині, де вона “отримувала безкоштовні пайки”, “кочегарила” та “збирала полуницю”. Один із членів ВРП Олег Прудивус є “суддею Майдану”, який забороняв проведення мирної протестної акції біля Запорізької прокуратури.

Акція під будівлею Президент Готелю. Фото: Центр протидії корупції

Поточного року на посаду членів ВРП претендують 34 кандидати, серед яких, наприклад, суддя Олена Журавська, яка відправила за ґрати 19-річного євромайданівця Сергія Мартинюка та відбирала права у водіїв “Автомайдану”.

Також на посаду у ВРП претендує Володимир Бутенко, колишній член Вищої кваліфікаційної комісії суддів, склад якої визнав доброчесними чимало одіозних суддів, зокрема вищезгадану суддю Журавську. З повним переліком кандидатів, досьє яких проаналізували активісти “Автомайдану” та Центру протидії корупції, можна ознайомитись тут

Нагадаємо, що нещодавно Верховна Рада попри критику фахівців проголосувала за проєкт, що віддає Вищій раді правосуддя контроль за добором членів ВККС – органу, відповідального за добір нових та переатестацію старих суддів, який не працює в Україні вже понад рік. 

Члени Вищої ради правосуддя часто ігнорують інформацію про кричущі порушення з боку суддів і замість покарання відправляють деяких з них на пенсію та нагороджують почесними грамотами. 

Члени ради відправляють у відставку замість звільнення деяких суддів, яким потім з бюджету виплачують вихідну допомогу в розмірі трьох місячних зарплат і довічне утримання. За підрахунками активістів, щороку через цю “схему” українці витрачають з бюджету щонайменше 30 мільйонів гривень.

У нещодавньому звіті щодо оцінювання стану Угоди про асоціацію з ЄС Європарламент назвав судову владу однією з найменш надійних установ в Україні.

Фотографія обкладинки: USAID 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter