У Києві правозахисники вимагали від української влади припинити співпрацю з режимом Лукашенка

Дата: 23 Липня 2021
A+ A- Підписатися
У Києві 23 липня з акцією протесту до посольства Білорусі вийшли білоруські активісти та українські правозахисники. Вони звернулися до представників влади України з проханням адекватно відреагувати на ці масовані порушення прав людини, руйнування вільної преси, правозахисту та опозиції в Білорусі.
 
Про це повідомляє кореспондент видання ZMINA
 
 
Акція відбувалася під звуки ґелґотіння гусаків, що, за словами організаторів акції, мають нагадати білоруському режиму Гаагу, де розташований Міжнародний кримінальний суд. Вони переконані, що цей суд розглядатиме протиправні дії лукашенківського режиму як злочини проти людяності.
 
Виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова закликала припинити співпрацю України з правоохоронними органами режиму Лукашенка, оскільки це створює небезпеку для тих білорусів, які намагаються отримати захист в Україні.
 
Серед іншого правозахисники закликали українську владу:
 
– припинити дипломатичні відносини з представниками нелегітимного та антидемократичного режиму Олександра Лукашенка;
– висловити публічну підтримку громадянському суспільству Білорусі;
– заборонити будь-яку економічну співпрацю з білоруськими державними підприємствами, які фактично контролюються оточенням Олександра Лукашенка;
– запровадити жорсткі економічні санкції проти всіх функціонерів режиму Лукашенка та афілійованих з ними бізнес-структур;
– припинити співпрацю з правоохоронними й безпековими органами режиму Лукашенка та заборонити видавання громадян Білорусі на запит посадових осіб Республіки Білорусь. 
 
Нагадаємо, після виборів президента в Білорусі 9 серпня 2020 року почалася хвиля громадських протестів. Влада, яка одразу почала називати їх “заворушеннями”, використовувала для боротьби з громадянами гумові кулі, сльозогінний газ та водомети. На кілька днів у країні майже повністю відімкнули інтернет.
 
Раніше ZMINA повідомляла про нову хвилю репресій проти білоруських правозахисників: обшуки й затримання відбулися в десятках організацій.
 
Режим самопроголошеного президента країни Олександра Лукашенка звинувачує правозахисників, які документували порушення силовиків під час придушення мирних протестів 2020–2021 років та допомагали жертвам репресій, в організації масових заворушень.
 
ZMINA входить до Міжнародного комітету з розслідування тортур у Білорусі. Комітет випустив уже три доповіді про масові тортури, які трапились у перші дні протестів, і про умови утримання та поводження з тисячами затриманих.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter