У Києві поліція не дала учасницям Маршу жінок розгорнути банер за Стамбульську конвенцію біля пам’ятника княгині Ользі

Дата: 09 Березня 2021
A+ A- Підписатися
Під час Маршу жінок у Києві поліція діалогу завадила активісткам розгорнути плакат на підтримку конвенції за захист жінок від насильства поруч із пам’ятником княгині Ользі, щоб “не оскверняти його”. Згодом учасниць попросили зійти з постаменту, щоб місце зайняли учасники контракції, зокрема представники праворадикальної організації “Традиція і порядок”. 
 
Про це на своїй сторінці у фейсбуку повідомила одна з організаторок Маршу жінок, очільниця громадської організації “Інсайт” Олена Шевченко. 
 
Фото з фейсбук-сторінки Олени Шевченко

“Учора перед початком Маршу жінок сталася дуже прикра подія. Після того як ми підійшли до пам’ятника княгині Ользі, де планували робити мітинг за права жінок та Стамбульську конвенцію і розгорнули банер “ратифікуйте Стамбульську конвенцію”, до мене підійшла поліція діалогу і сказала “припинити оскверняти пам’ятник” і відійти від нього, бо інакше вони нас зачистять”, – написала активістка.

Вона також зазначила, що на її запитання про те, що відбувається, поліція діалогу повідомила: до пам’ятника хочуть пройти представники “Традиції і порядку”. Активісток, продовжила в публікації Шевченко, відтіснили шеренгою нацгвардійців, а на постамент пам’ятника піднялись учасники контракції зі своїми плакатами та апаратурою. 

У своєму дописі співорганізаторка Маршу також позначила фейсбук-сторінку Національної поліції України, якій адресувала два запитання: чи співпрацює орган з “Традицією і порядком” та чому Стамбульська конвенція і Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, або Стамбульська конвенція. є оскверненням пам’ятника княгині Ользі. 
 
“Я вважаю цю ситуацію політичним плювком держави в права жінок в Україні. В той час, коли представники ТіП влаштовують полювання на людей після мирних акцій, б’ють підлітків за неформальний зовнішній вигляд, оголошують сафарі на феміністок після Маршу жінок, поліція з ними співпрацює і відтісняє нас, аби віддати їм пам’ятник! Ми вимагаємо розслідування того, що сталося, та притягнення винних до відповідальності”, – закінчила допис співорганізаторка Маршу за права жінок. 
 
Нагадаємо, що 8 березня в Києві відбувся щорічний Марш жінок, який, за даними організаторів, зібрав понад 4 тисячі людей. Щорічно біля пам’ятника княгині Ользі збираються й противники заходу – представники праворадикальних та релігійних організацій. Цього року контрдемонстранти тримали в руках плакати проти абортів та ратифікації Стамбульської конвенції про запобігання і протидію насильству стосовно жінок. З боку опонентів маршу також лунали духовний гімн України та слова про “неомарксистські рухи, які хочуть зруйнувати країну”.
 
Загалом цьогорічний Марш жінок пройшов мирно, однак наприкінці акції поліція запобігла провокації: декілька молодиків намагалися перекрити вхід до метрополітену учасникам правозахисної ходи.  
 
Крім того, після події невідомі молодики напали на її учасниць та учасників на Подолі – у декого відібрали плакати, штовхали, нецензурно лаялися та ображали. 
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter