У Києві перед посольством Казахстану відбулась акція солідарності з казахстанським народом

Дата: 11 Січня 2022
A+ A- Підписатися

10 січня в Києві провели акцію солідарності з протестувальниками Казахстану. У заході взяли участь близько сотні людей з прапорами України, Білорусі та Казахстану.

Про це повідомляє кореспондент видання ZMINA.

Фото: Микола Мирний

Українські правозахисники шоковані хвилею насильства в Казахстані та кажуть про придушення протестів. Вони закликають казахстанську владу оприлюднити реальні дані про потерпілих і не приховувати масштабу порушень прав людини в країні.

Максим Буткевич. Фото: Микола Мирний

“Йдеться про тисячі затриманих та сотні загиблих. Є підтвердження, що в Казахстані затримували випадкових людей. Є підтвердження катувань та схилянь до самообмов. Карта боротьби з тероризмом, яку зараз розігрує влада, не виглядає такою, що можна сприйняти серйозною версією подій. Жодна терористична загроза – уявна чи реальна – не може скасовувати права та свободи людини. Нічого не виправдовує катувань. У Казахстану є міжнародні зобов’язання в цій царині. Дотримання прав та свобод людини є обов’язковим, яку б версію подій не пропагувала офіційна влада країни“, – сказав координатор проєкту “Без кордонів” Максим Буткевич.

Поліна Бродік. Фото: Микола Мирний

Керівниця Free Belarus Center Поліна Бродік заявила, що білоруський народ не хоче воювати з народом Казахстану, а отже рішення Олександра Лукашенка відправити військових до цієї країни не має нічого спільного з рішенням білорусів.

Білоруси дотримуються позиції, що кожна країна має право на свій суверенітет і ми прагнемо мирних змін“, – наголосила Бродік.

Мітингувальники закликають до врегулювання конфлікту з дотриманням національного законодавства Казахстану та його міжнародних зобов’язань, а також засуджують введення в країну контингенту Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ).

Фото: Микола Мирний

Правозахисники також наголосили на важливості підтримки біженців з Казахстану, які шукатимуть притулку в Україні, з боку української влади. Вони закликали до гуманної взаємодії відповідно до українського законодавства, міжнародних стандартів та міжнародних зобов’язань України.

Нагадаємо, що акції протестів розпочалися в Казахстані з 2 січня, а спричинило їх підвищення цін на паливо. На тлі протестів уряд країни пішов у відставку, а президент Касим-Жомарт Токаєв перебрав на себе посаду очільника ради нацбезпеки, яку мав би довічно очолювати Нурсултан Назарбаєв

До Казахстану вже прибули військові Росії та інших країн – членів організації Договору про колективну безпеку. Силовикам дозволили стріляти на ураження по мітингувальниках. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter