У Києві чотирьом ромкам розмалювали зеленкою обличчя

Дата: 12 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

У столиці неподалік станції метро “Театральна” невідомі розмалювали зеленкою обличчя чотирьом ромкам, які, ймовірно, вчиняли крадіжки. Правозахисники кажуть про загострення ситуації з розпалюванням ворожнечі щодо ромів.  

Фотографію ромок 9 листопада у своєму фейсбуку опублікувала продюсерка спецпроєктів у “Забороні” Карина Струк. Дописувачку обурив цей інцидент. 

Фото з фейсбук-сторінки Карини Струк

На фотографії, опублікованій Струк, зазнімковано кілька дівчат, яким на лобі написали “Вор”, а також розмалювали зеленкою щоки та носи.  

Ромський правозахисник Юліан Кондур у коментарі ZMINA каже, що подібні випадки самосуду стосовно ромів, які, ймовірно, вчиняють крадіжки, трапляються систематично. Однак зазвичай потерпілі від таких дій не звертаються до поліції чи правозахисників. 

“По-перше, треба розуміти, що такі дії є злочинами. Оскільки, навіть якщо ці дівчата вчиняли правопорушення, це не дає підстав іншим людям принижувати їхню гідність”, – наголошує Кондур. 

Він пояснює, що ситуація загострюється в тому сенсі, що до випадків, коли роми скоюють злочини, привертають більше уваги. Ця увага, на його думку, формується штучно: 

“Причому це роблять саме праворадикальні угруповання та організації. Люди піддаються таким радикальним настроям, такі інциденти отримують схвалення від суспільства, їх активно поширюють у соцмережах. Натомість розпалювання ворожнечі в нас суспільство не вважає злочином”.    

За словами правозахисника, така підтримка суспільства подібних інцидентів свідчить, що проблема з крадіжками є. Однак, каже Кондур, самосуд щодо ромів також є нагальною проблемою:    

“Поліція має розуміти, як працювати з цим. Можливо, внутрішнє розслідування ініціювати. З’ясувати, чому не надається належна увага крадіжкам, чому поліція не може адекватно займатися такими правопорушеннями. А з іншого боку, потрібно вчиняти дії, щоб не допускати радикалізації в суспільстві”.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter