У Києва немає обмежень щодо ударів по тимчасово окупованому Криму – Резніков

Дата: 18 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що Україна не має заборони від західних партнерів на враження російських військових об’єктів у тимчасово окупованому Криму.

Про це він розповів в інтерв’ю “Голосу Америки”.

Олексій Резніков

Міністр заявив, що між Україною та США є домовленості, що Збройні сили України не будуть використовувати зброю, надану нам США та партнерами, по території Російської Федерації.

“Але, якщо ми сьогодні говоримо про деокупацію тимчасово окупованих територій України, де є ворог, то, відповідно, у нас таких обмежень немає”, – пояснив Резніков.

Водночас він висловив сподівання, що буде ухвалене політичне рішення про надання Україні ракет ATACMS для установок HIMARS, здатних бити на 150 і 300 кілометрів.

За його словами, ATACMS “додадуть дуже багато позитиву на полі бою для України та всього цивілізованого світу, як HIMARS вже дуже сильно змінили картинку бою”.

Як відомо, 18 серпня на військовому аеродромі “Бельбек” у Криму вибухи та пожежа. Там лунає повітряна тривога та чути детонацію боєприпасів. 

 

Тим часом правозахисна організація “Крим SOS” вважає, що вибухи на воєнних об’єктах на півострові можуть спричинити нову хвилю політично мотивованих переслідувань. 

“Ми бачимо, що окупанти почали піддаватися параної, стали більше контролювати рух людей і, відповідно, ми бачимо, що є реальною загроза посилення переслідувань місцевого населення на території Криму, зокрема тих категорій населення, які вважаються нелояльними й вважаються в зоні ризику для окупантів. Це, зокрема, кримські татари”, – сказав координатор “Крим SOS” Денис Савченко в ефірі Апостроф TV

Відомо, що після вибухів на військовому аеродромі Саки поблизу селища Новофедорівка 9 серпня російська окупаційна влада ввела в Криму високий “жовтий” рівень терористичної загрози. За ним слідували вісім обшуків у будинках кримських татар в Джанкойському районі, шістьох людей затримали за нібито причетність до ісламської організації “Хізб ут-Тахрір”

Напередодні Рефат Чубаров заявив, що Україна має знищити міст через Керченську протоку, що є головним механізмом, який дозволяє Росії зберігати посилену військову присутність у Криму та завдавати ударів по материку.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу радить росіянам, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Росією Криму, терміново виїжджати з півострова.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк в інтерв’ю The Guardian підтвердив намір української влади знищити Кримський міст як законну військову ціль. 

Як відомо, президент України Володимир Зеленський закликав цивільних мешканців на окупованих Росією територіях не наближатися до військових об’єктів і складів з боєприпасами.

Росія проводить агресивну політику колонізації півострова. З 2014-го до 2021 року до Криму незаконно переселилися від 600 тисяч до мільйона громадян Російської Федерації. Водночас десятки тисяч громадян України змушені були виїхати з Криму через політичні репресії, від яких найбільше потерпають кримські татари та українці. 

15 серпня зафіксували новий рекорд добового трафіку: в обидва боки проїхало 38 297 автомобілів. Як стало відомо правозахисній організації “Крим SOS“, окупанти встановили контрольно-пропускний пункт перед Керченським мостом та перевіряють усіх, хто виїжджає з півострова. 

Кримські правозахисники просять мешканців півострова завчасно потурбуватися про облаштування надійного укриття, дотримуватися правил безпеки та зберігати спокій. Державна служба з надзвичайних ситуацій оприлюднила алгоритм дій населення в умовах надзвичайних ситуаціях воєнного характеру.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter