У Китаї заборонили мовлення BBC через “підрив національних інтересів”

Дата: 12 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Державна адміністрація радіо і телебачення Китаю заборонила міжнародному інформаційному телеканалу BBC World News вести мовлення на території країни.

Про це повідомляє китайське державне інформаційне агентство “Сіньхуа” .

Фото: AFP

Влада Китаю систематично тисне на свободу слова та журналістів, а тому британська корпорація декілька років назад створила сайт міжнародних новин у мережі Tor – тіньовому сегменті інтернету, де неможливо відслідкувати місцеперебування користувачів. 

“Китай, Іран, В’єтнам неодноразово намагалися відрізати доступ до сайту BBC News і телевізійних програм BBC для своїх громадян”, – розповідали журналісти BBC у жовтні 2019 року. 

Заборону на ведення мовлення телеканалу BBC World News китайський регулятор офіційно ввів через нібито серйозні порушення з боку медіа, яке звинуватили в підриві національних інтересів і національної єдності країни. Рішення про заборону влада ухвалила через тиждень після того, як ліцензію на мовлення відкликали у китайського державного телебачення CGTN на території Великої Британії. 

Телеканал, за інформацією британського регулятора, належить підприємству, у якого немає редакторського контролю над своїми програмами, що порушує національні закони. У відповідь на це китайська влада почала звинувачувати британський канал, який мовив в Китаї, у брехні в новинах щодо коронавірусу. 

Фото: Andrea Verdelli

В МЗС Великої Британії вже назвали рішення Китаю “неприйнятним обмеженням свободи засобів масової інформації”, а у корпорації BBC виступили з розчаруванням. 

Нагадаємо, що на початку минулого року китайська влада вислала трьох журналістів The Wall Street Journal за критичну колонку. У матеріалі під назвою  “Китай – справжній хворий Азії”, який вийшов у рубриці “Думки” на сайті медіа, йшлося про боротьбу коронавірусом в країні та, зокрема, стверджувалося, що влада приховує реальні масштаби проблеми.

Наприкінці року влада ув’язнила на чотири року журналістку Жань Жан, яка розповідала про епідемію ковіду в Ухані. До цього у місті також зник журналіст Чен Цюші, який писав про те, що в китайських лікарів бракує ресурсів для боротьби з хворобою. Згодом влада повідомляла, що чоловік перебуває з рідними, однак під пильним наглядом. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter