У Криму збільшується кількість хворих на COVID-19

Дата: 29 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Станом на ранок 29 квітня в Криму зареєстровано ще десять нових випадків захворювання на COVID-19.

Про це під час засідання оперативного штабу із запобігання поширенню нової коронавірусної інфекції повідомив так званий “глава” Криму Сергій Аксьонов.

“Десять людей плюс за минулу добу. Три – лікарки з Алушти, з терапевтичного відділення, де було зараження. Чотири людини – це РДКЛ [Республіканська дитяча клінічна лікарня в Сімферополі]: дві лікарки і два пацієнти. І троє – це старе вогнище, контакт щодо [зараженого, який] у потягу прибув. Вони перебували в ізоляції, щодо них ризики мінімальні”, – сказав він. 

Загалом Росспоживнагляд звітує про 162 інфікованих у тимчасово окупованому Криму. Із них 36 людей одужали.  

“Очільниця” управління Роспотребнагляду щодо Криму і Севастополя Наталія Пеньковська розповіла, що хвороба поширюється серед лікарів. 

“Алуштинське вогнище – це дві лікарки і фельдшер. Друге вогнище – це в Республіканській дитячій клінічній лікарні. У двох пацієнтів терапевтичного відділення виявлено коронавірус. Вони були шпиталізовані до дитячої інфекційної лікарні разом з тими дітьми, які були в палаті. Також був виявлений коронавірус у лікарки-рентгенолога, яка оглядала першу хвору, і в санітарки травматологічного відділення. Третє вогнище – ці люди вже перебували під наглядом, і був отриманий позитивний тест”, – зазначила Пеньковська.

Напередодні так званий “глава” Севастополя Михайло Развожаєв розповів, що в місті за вівторок, 28 квітня, підтвердилося відразу 36 нових випадків коронавірусу.

Окупаційна влада звітує, що під наглядом станом на 29 квітня перебуває 1 844 людини. За 28 квітня під нагляд потрапили 296 осіб. 1 042 людини перебувають на самоізоляції вдома, у стаціонарі – 101 людина. 

До 30 квітня в Криму діє режим підвищеної готовності, який передбачає зупинення діяльності багатьох підприємств і організацій, а також самоізоляцію громадян. У Севастополі цей режим продовжили до 30 травня.

Як відомо, окупаційна влада поміщає всіх громадян України, які перетинають адмінмежу з Херсонською областю, до обсерватора. Також цей захід стосується росіян, які незаконно в’їжджають на територію Криму через Керченський міст.  

Напередодні Кримська правозахисна група (КПГ) пояснила, чому рівень діагностування COVID-19 у Криму і Севастополі не відповідає дійсності.

Правозахисники нагадують, що за нормами міжнародного гуманітарного права Росія є державою-окупантом. Ст. 56 Конвенції про захист цивільного населення зобов’язує її за допомогою всіх наявних у неї засобів забезпечити й підтримувати діяльність санітарних і лікарняних установ і служб, охорону здоров’я та громадську гігієну на окупованій території Криму, що передбачає також профілактичні та превентивні заходи, необхідні для боротьби з поширенням епідемій.

На такі ж зобов’язання Росії вказала також Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Вона закликала Росію забезпечити населення півострова відповідним медичним обслуговуванням без жодної дискримінації за політичними поглядами, віросповіданням, расовими чи етнічними ознаками.

Правозахисники рекомендують уряду України інформувати громадян, які не мають реєстрації місця проживання на підконтрольній Україні території, про алгоритм їхніх дій у разі підозри на інфікування COVID-19. Водночас вони просять міжнародні організації та уряди демократичних країн моніторити ситуацію з поширенням коронавірусу в Криму та не дозволяти Росії використовувати її для зняття санкцій, що були запроваджені через окупацію Криму, порушення прав людини й норм міжнародного гуманітарного права. Окрім цього, вони рекомендують звернутися до Росії з вимогою виконувати рекомендації ООН і Ради Європи щодо запобігання поширенню COVID-19 у кримських місцях несвободи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter