У Криму заарештували трьох кримських татар, затриманих напередодні в справі “Хізб ут-Тахрір”

Дата: 13 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Підконтрольний Москві “Київський районний суд Сімферополя” на два місяці 12 березня заарештував трьох кримських татар, затриманих напередодні за підозрою в участі в організації “Хізб ут-Тахрір”.

Про це “Крим.Реалії” розповів адвокат Едем Семедляєв.

Так, Осман і Сейтумер Сейтумерови, а також Рустем Сейтемеметов перебуватимуть під вартою в СІЗО №1 Сімферополя до 10 травня. 

Захисник повідомив, що всі судові засідання проходили у відкритому режимі.

“Ми вважаємо рішення (“суду”. – Ред) незаконним і необґрунтованим. Як, власне, було необґрунтованим клопотання слідчого російської ФСБ Криму (про арешт трьох кримських татар. – Ред.). Хтось із адвокатів просив для свого підзахисного запобіжний захід, не пов’язаний із взяттям під варту; хтось – домашній арешт; я просив узагалі відмовити в задоволенні клопотання слідчого”, розповів Едем Семедляєв.

Раніше затриманого Амета Сулейманова окупаційна влада відправила під домашній арешт. Адвокат Ліля Гемеджі пов’язує це із “серйозним захворюванням”, на яке страждає Сулейманов.

Нагадаємо, уранці 11 березня російські силовики прийшли з обшуками до будинків кримських татар за сімома адресами в місті Бахчисараї та Бахчисарайському районі. 

Відомо, що обшуки проводилися в історика Сейтумера Сейтумерова, стримера “Кримської солідарності” Сейдамета Мустафаєва, Шукрі Сейтумерова, Рустема Сейтмеметова, Амета Сулейманова, Айдера Сулейманова, а також у журналіста Сейтумера Сейтумерова. Останній на момент обшуку перебуває на материковій частині України, вдома були присутні його літні батьки. 

На місце проведення обшуків ФСБ та ОМОН не допустили адвокатів. За даними активістів ініціативи “Кримська солідарність”, російські силовики вилучали телефони і релігійну літературу та цікавилися зберіганням зброї.

Унаслідок обшуків окупаційна влада затримала Енвера Мустафаєва (батько журналіста Сейтумера Сейтумерова), Сейтумера Сейтумерова (викладач історії), Османа Сейтумерова, Амета Сулейманова і Рустема Сейтмеметова. Вони доставлені до відділку ФСБ у Сімферополі.

Сейтумеру Сейтумерову (викладачу історії), Осману Сейтумерову, Амету Сулейманову, Рустему Сейтмеметову та Сейтумеру Сейтумерову (журналісту) інкримінують статтю 205.5 КК РФ (“Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації”).

ФСБ підозрює кримчан у тому, що вони “вели активне вербування кримських мусульман і поширювали терористичну ідеологію”. Силовики ФСБ відзвітували, що “припинили діяльність осередку “Хізб ут-Тахрір”.

Прокуратура і Нацполіція Автономної Республіки Крим та Севастополя відкрили кримінальне провадження через обшуки російських силовиків 11 березня. Згодом у відомстві повідомили про відкриття ще одного кримінального провадження – за фактом затримання кримських татар після обшуків.

Як відомо, у лютому правозахисний центр “Меморіал” визнав 11 кримських татар політв’язнями, яких російська влада переслідує з політичних мотивів через ненасильницьку реалізацію права на свободу совісті, віросповідання, об’єднання та мирні зібрання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter