У Криму “Верховний суд” залишив у силі штраф за одиночний пікет матері фігуранта “справи Хізб ут-Тахрір”

Дата: 04 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Незаконний “Верховний суд Криму” залишив у силі рішення першої інстанції про визнання матері політв’язня Еміне Абдулганієвої винною в проведенні “неузгодженого пікету” на підтримку свого сина, переслідуваного у “справі Хізб ут-Тахрір” та про присудження штрафу  у 10 тисяч рублів. 

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

Еміне Абдулганієва

Таке рішення ухвалила так звана “суддя” незаконного “Верховного суду Республіки Крим” Оксана Шидакова.

Адвокат Айдер Сулейманов наголошує, що підготовлені стороною захисту аргументи доводили невинуватість жінки.

Повідомляється, що Еміне Абдулганієва планує оскаржити судові рішення в Європейському суді з прав людини.

Раніше “Верховний суд Криму” відмовив в апеляційній скарзі матерям кримчан Арсена Абхаїрова і Рустема Емірусеїнова, яких раніше оштрафували за участь в одиночних пікетах.

Нагадаємо, мати фігуранта красногвардійської “справи Хізб ут-Тахрір” Ескендера Абдулганієва Еміне 31 жовтня 2020 року вийшла на одиночний пікет із плакатом “Мій син – не терорист”.

Згодом 3 листопада 2020 року Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив трьох фігурантів цієї справи у цілому на 42 роки тюремного ув’язнення.

Так, до прикладу, Рустему Емірусеїнову суд присудив 17 років з відбуванням перших двох років у в’язниці, решта – на суворому режимі. Арсену Абхаїрову – 13 років з відбуванням перших двох років у в’язниці. Ескендеру Абдулганієву – 12 років також із відбуванням покарання у в’язниці перших двох років.

Як відомо, свобода мирних зібрань не передбачає отримання згоди на проведення заходів. Владу потрібно інформувати про плани мирного зібрання, щоб та забезпечила правопорядок під час акції. Це її обов’язок.
 
З початку тимчасової окупації Росія незаконно вимагає від ініціаторів мирних зібрань узгоджувати заходи. Представники “адміністрацій” на півострові зазвичай відмовляють у проведенні акцій, що можуть містити критику де-факто влади.
 
У своєму звіті про становище прав людини в Криму 2020 року Кримська правозахисна група констатувала, що на півострові відсутня свобода мирних зібрань. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter